Elena Mateescu, șefa ANM, despre vremea în luna septembrie: „Un debut de toamnă mai cald decât în mod obișnuit”. Anomalia termică semnalată de specialişti în Atlantic

Temperaturile se vor situa peste cele specifice, până la jumătatea lui septembrie, în toată ţara, anunţă marţi meteorologii, care au făcut publică prognoza pentru intervalul 19 august – 16 septembrie.
Alina Costache
23 aug. 2024, 17:28
Elena Mateescu, șefa ANM, despre vremea în luna septembrie: „Un debut de toamnă mai cald decât în mod obișnuit

Prognoza ANM. „Debutul primei luni din toamna 2024 rămâne cu un semnal în ceea ce ar însemna o probabilitate foarte ridicată ca să fie un debut de toamnă mai cald, având în vedere estimările până în data de 16 septembrie. Dispunem de date până la acest moment, astfel încât cel puțin prima decadă a lunii septembrie să fie una mai caldă decât în mod obișnuit până atunci”, a explicat Elena Mateescu.

De asemenea, ultimele zile ale acestei veri se anunță toride. Vom avea parte de o vreme deosebit de caldă, având în vedere persistența valului de căldură și disconfortul termic deosebit de accentuat.

Valul de căldură sufocantă se extinde. ANM a prelungit alertele cod galben si portocaliu de caniculă

Temperaturile se vor situa peste cele specifice, până la jumătatea lui septembrie, în toată ţara, anunţă marţi meteorologii, care au făcut publică prognoza pentru intervalul 19 august – 16 septembrie.

Meteorologii anunţă temperaturi peste cele specifice, în toată ţara, în perioada 26 august – 23 septembrie. Regimul precipitaţiilor, iniţial deficitar, se normalizează în ultimele două săptămâni ale intervalului

Meteorologii anunţă temperaturi peste cele specifice, în toată ţara, în perioada 26 august – 23 septembrie, precizând că în săptămâna 16 – 23 septembrie temperaturile vor fi ” uşor peste cele normale”. Regimul precipitaţiilor, iniţial deficitar, se normalizează în ultimele două săptămâni ale intervalului

Prognoza ANM săptămâna 26.08.2024 – 02.09.2024

Temperatura medie a aerului va avea avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări, mai ales în regiunile vestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, exceptând extremitatea de sud-est a teritoriului, unde se estimează a fi uşor excedentar.

Prognoza ANM săptămâna 02.09.2024 – 09.09.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toate regiunile.

Citește și: Inversiune termică. ANM anunţă un ciclon cu ploi torenţiale, grindină şi vijelii cu putere de uragan în orele următoare

Regimul pluviometric va avea o tendinţă deficitară în majoritatea regiunilor.

Prognoza ANM săptămâna 09.09.2024 – 16.09.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această perioadă în toate regiunile.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, posibil uşor deficitare în cele sud-vestice.

Prognoza ANM săptămâna 16.09.2024 – 23.09.2024

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele normale pentru acest interval în toată ţara.

Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării.

Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru sfârşitul verii şi începutul toamnei. Când va ploua în Capitală şi cum va fi vremea în prima zi de şcoală

Oceanul Atlantic s-a răcit neobișnuit de mult. Fenomenul îi sperie pe oamenii de știință

Experţii au semnalat o anomalie termică care se produce în apele de suprafaţă ale Oceanului Atlantic, care sunt neobişnuit de reci pentru această perioadă şi care au început să se răcească accelerat încă din luna mai, conform datelor obţinute de Administraţia Naţională americană pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA), transmit newscientist.com şi unilad.com, potrivit Agerpres.

Astfel, temperatura apelor Atlanticului este mai rece cu 0,5 – 1 grade Celsius decât se consideră a fi normal pentru această perioadă a anului, când temperatura ar fi trebuit să crească în condiţiile producerii fenomenului El Nino, dar şi a încălzirii globale.

Formarea anticipată a unui fenomen La Nina în Atlantic se produce înaintea tranziţiei aşteptate spre La Nina în Oceanul Pacific, iar aceste evenimente pot influenţa vremea la scară globală.

Conform NOAA (climate.gov), Oceanul Pacific se află într-o perioadă de trecere de la condiţiile El Nino, mai calde decât media, de la începutul acestui an spre condiţiile asociate unui fenomen La Nina, mai reci decât media, în cursul acestei toamne. Acelaşi fenomen pare să se producă şi în apele Atlanticului.

Apele unei mari părţi din Atlanticul de Nord au fost deosebit de calde până acum, în cursul acestui an. Însă prin contrast, din mai – iunie, temperatura apelor de suprafaţă din regiunea ecuatorială a Atlanticului a fost cu 0,5 – 1 grad Celsius mai rece decât media anuală pentru această perioadă. Dacă aceste condiţii reci persistă până la sfârşitul lui august, ar putea fi declarat fenomenul „Atlantic Nina”.

Atlantic Nina este faza rece a unui model climatic natural din Oceanul Atlantic care oscilează între faze mai calde sau mai reci la fiecare câţiva ani, conform explicaţiilor NOAA. De obicei, apele de suprafaţă din regiunea est-ecuatorială a Atlanticului urmează un ciclu sezonal oarecum contraintuitiv. Astfel aceste ape au cea mai ridicată temperatură în perioada primăverii, şi ajung să fie mai reci (sub 25 de grade Celsius) în lunile iulie şi august.

Răcirea din cursul verii este provocată de acţiunea vântului la suprafaţa oceanului. Vântul care bate dinspre sud-est este suficient de puternic pentru a trage apele de suprafaţă dinspre Ecuator, condiţii în care apele mai reci din straturile oceanice mai adânci ajung la suprafaţă. Însă, odată la câţiva ani, temperatura apei în această zonă ecuatorială a Atlanticului este în mod substanţial mai ridicată sau mai coborâtă decât media din cauza modificărilor altor factori de mediu, iar atunci când temperatura este mai scăzută se produce evenimentul La Nina, iar când este mai ridicată decât media se produce fenomenul El Nino.

Anul 2024 a început cu temperaturi foarte ridicate ale apelor de suprafaţă din estul Atlanticului ecuatorial în cursul lunilor februarie şi martie (peste 30 de grade Celsius). De asemenea, remarcabilă este răcirea foarte rapidă care a urmat şi care nu a mai fost observată vreodată în istoria măsurătorilor meteorologice.

O răcire cu 0,5 – 1 grade Celsius peste medie pentru zona Atlanticului tropical poate părea nesemnificativă, dar aceasta poate avea un impact puternic asupra regimului de precipitaţii pe continentele de-o parte şi cealaltă a Atlanticului. Precipitaţiile reduse din regiunea Sahel şi precipitaţiile crescute în zona Golfului Guineei, precum şi modificările sezoniere ale sezonului ploios din nord-estul Americii de Sud, au fost atribuite de cercetători fenomenului El Nino din Atlantic.

Conform NOAA, oamenii de ştiinţă monitorizează în continuare fenomenul La Nina din Atlantic, care poate duce şi la o scădere a frecvenţei şi intensităţii uraganelor din acest an.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care intră în bani din luna decembrie. Se aliniază toate planetele, apar moșteniri și câștiguri care duc la lux și opulență
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni