Elena Merișoreanu a susţinut numeroase spectacole în faţa lui Nicolae Ceauşescu. Artista povesteşte că, deşi artiştii care evoluau în faţa cuplului prezidenţial trebuiau să respecte reguli foarte stricte, a fost o regulă pe care ea a încălcat-o constant.
Interpretele trebuiau să se prezinte în faţa Ceauşeştilor fără ruj pe buze, fără ojă pe unghii, îmbrăcate până în gât şi acoperite cu batic. Pentru că avea un păr superb, Elena Merişoreanu nu a acceptat niciodată să şi-l strângă sub batic, supunându-se astfel unui risc uriaş de a fi dată afară de la ansamblu.
„Aveam un păr frumos, mă pieptănam adecvat, îmi puneam o floare, îmi făceam o codiță. Mă aranjam, întotdeauna mi-a plăcut să apar impecabil în fața publicului. Eu nu am purtat batic, deși toate trebuia să avem, dar m-au lăsat așa”, a declarat Elena Merișoreanu pentru playtech.ro
Artista a dezvăluit, totodată, şi faptul că Ceauşescu prefera melodiile vechi, dar şi că manifesta înţelegere atunci când vreun artist greşea versurile.
Citeste si Elena Merişoreanu: „Am plâns cum nu am plâns la înmormântări când am vazut ce e în spitalele Covid”
„Am cântat în fiecare an pentru el. Ansamblul ne făcea programul. Ne ducea ori la Snagov, ori făcea la Peleș. Numai cântece vechi voia. Eram la Peleș și era Ionel Budișteanu cu o formație, toți erau cu ochii pe noi, treceam prin niște emoții de nu se poate.
Fără ruj pe buze, fără prea mult machiaj, costumele dacă se putea să fie până la gât, fără decolteu, batic pe cap, unghiile nu roșii. Eu nu mi-am pus batic, le-am zis să mă dea afară. Cântam cu Ștefania Rareș și cu Maria Dragomiroiu.
La un moment dat, Ceaușescu a făcut cu mâna și a cerut. Fiecare știam variantele noastre. Și una cânta un vers, alta altul, vai de capul meu. M-am și văzut dată afară din Ansamblu. El râdea și făcea cu mâna. Și atunci era Suzana Gâdea la Cultură, s-a dus la el și i-a spus că noi știam, dar ne-am intimidat. Dar a fost înțelegător”, a povestit aceasta.
Elena Merişoreanu a dezvăluit, totodată, că dictatorul îi respecta pe artiști și de fiecare dată venea și dădea noroc cu ei.
„Ne respecta. Mi-aduc aminte că, odată, de 1 Mai, era și Gică Petrescu. Ospătarii nu ne dăduseră nimic de mâncare. El a luat paharul gol și s-a dus la Ceaușescu. I-a spus că nu avem nimic pe masă, să vedeți apoi cum veneau fripturile. Eram în rând toți, că nu eram mulți, era muzică ușoară, clasică, el se ridica și venea cu ea cu tot și dădea noroc cu noi”, rememorează artista.
Citeste si Adrian Minune a lansat primul colind alături de artişti consacraţi. VIDEO