Elena Merişoreanu se laudă cu cei mai buni castraveţi muraţi: „Așa îți ții bărbatul pe lângă casă!”. Ingredientul secret din reţeta de murături

Elena Merișoreanu a fost înșelată de soțul ei cu prietena ei cea mai bună, dar spune dragostea trece prin stomac, aşa că se laudă cu cele mai delicioase reţete.
Alina Costache
17 sept. 2023, 20:55
Elena Merişoreanu se laudă cu cei mai buni castraveţi muraţi:

Elena Merişoreanu este nu doar o solistă de muzică populară, cu o voce de aur, ci și o gospodină desăvârșită, fiind lăudată adesea și de soțul ei, Viorel, pentru mâncărurile delicioase. Artista na dezvăluit o rețetă de murături, din zona Ardealului, în care adaugă și un ingredient secret.

Castraveții murați din satul Viscri, unde Prințul Charles are o casă. Care este secretul rețetei de sute ani. Puține gospodine îl cunosc

Ingredientul secret al Elenei Merișoreanu, din borcanul cu murături
Solista Elena Merişoreanu vine în ajutorul gospodinelor, aflate în toiul pregătirilor pentru iarnă, cu reteța ei delicioasă de murături.

”Sunt o gospodină bună, se vede și după îmbrăcăminte. Așa îți ții bărbatul pe lângă casă! Eu pun castraveții, bine spălați înainte, doar cu sare și cu apă. În borcan mai adaug frunze de cireș sau de vișin, frunze de mărar, morcov, țelină, ce se mai pune în rețeta clasică.

Citește și: Toate gospodinele trebuie să știe asta! Ingredientul secret care face castraveții murați mult mai delicioși

Precizez însă că nu fac castraveții cu oțet, doar la gogoșari pun un pic, pentru că oțelul nu face bine la stomac. Ca să dați un gust aparte conservelor pentru iarnă, adăugați și o linguriță de miere sau de zahăr, atât la castraveți, cât și la gogoșari, ies delicioși! Se pune cam o lingură de miere, la o cantitate de 5 litri”, ne-a spus Elena Merişoreanu, pentru Playtech Știri.

Secretele celor mai bune murături de la Horia Vîrlan: ce ingrediente foloseşte pentru saramură şi cum le păstrează crocante

Maestrul bucătar Horia Vîrlan (foto), în vârstă de 55 de ani, a fost invitat la Adevărul Live, unde a dezvăluit secretele unor murături perfecte. El a explicat cum face saramura şi cum alege legumele pentru a se asigura că vor rămâne crocante până ce îşi vor găsi locul în farfurie.

Cu ce se ocupă Horia Vârlan acum

Cu ce se ocupă Horia Vârlan acum

„În fiecare zonă a ţării există un alt specific. De exemplu, în Ardeal se mai pune oţet în murături, în Moldova gospodinele nici să nu audă de aşa ceva. Şi nici nu trebuie, pentru că şi sarea şi oţetul sunt conservanţi, la fel ca zahărul“, ne-a explicat maestru Horia Vîrlan, vorbind despre diferitele moduri în care se prepară murăturile.

Cum se păstrează murăturile crocante

Ca să iasă murăturile bine trebuie să le trecem mai întâi prin apă fiartă. „Prin acest proces omori toate bacteriile de la suprafaţă. Le ajută foarte mult să rămână crocante pentru că astfel eliminăm germeni care să lucreze în timpul în care ele stau la murat“, spune bucătarul-şef.

„Pun o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă, hrean, frunze de ţelină, mărar usturoi şi boabe de muştar. Opăresc legumele, fierb saramura, o pun peste castraveţi şi închid borcanul. Îi las să stea o zi jumate, după care toată zeama o răstorn în oală, o fierb încă o dată, o strecor şi o pun din nou peste castraveţi. După 3 săptămâni sunt gata. Este important ca murăturile să stea la o temperatură constantă. Ideal ar fi între 5 şi 15 grade. Dacă le ţii pe balcon, rişti să ţi se strice murăturile din cauza fluctuaţiilor de temeperatură“, spune Vîrlan.

Reţetă saramură

Pentru o saramură bună, trebuie să punem o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă. E bine să folosim sare neiodată de salină, iar maestrul Vîrlan are şi un loc anume de unde îşi cumpără sarea: „Când fac murături, eu iau sare din judeţul Buzău, din satul Sări. Foarte importantă este şi apa, care nu trebuie să conţină impurităţi, să nu fie tratată cu clor sau cu alte substanţe. Cea de la robinet nu este cea mai potrivită. Eu, de exemplu, folosesc apă din puţ“.

Cum alegem legumele

„În primul rând trebuie să ne uităm să nu fie lovite, să nu fie scofâlcite, să fie proaspete şi să nu le lăsăm foarte mult până le punem la murat. Castraveţii trebuie să aibă floare şi coaja zgrunţuroasă“, sfătuieşte Vîrlan.

Ce condimente folosim

Putem adăuga frunze de vişin, frunze de ţelină, mărar uscat, corinandru, boabe de muştar, cimbru, un căţel de usturoi, hrean sau ardei iute. Acestea dau aromă murăturilor, însă alegerea depinde de gustul fiecăruia.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Lidl bagă la vânzare de sâmbătă, 27 iunie 2024, produsele pe care mulți le vor la preț ieftin. Oferta e valabilă doar în weekend
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
MEGA 💣 în showbiz! Ema Uta și Pescobar, noul cuplu monden?! Imaginile care spun tot, s-au cam dat singuri de gol! FOTO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă un kilogram de pepene verde de Dăbuleni, în piețele din România! Prețul i-a luat prin surprindere pe mulți
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Premierul Marcel Ciolacu: România nu are nicio problemă privind securitatea alimentară datorită investiţiilor în irigaţii
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!