Elena Merişoreanu este nu doar o solistă de muzică populară, cu o voce de aur, ci și o gospodină desăvârșită, fiind lăudată adesea și de soțul ei, Viorel, pentru mâncărurile delicioase. Artista na dezvăluit o rețetă de murături, din zona Ardealului, în care adaugă și un ingredient secret.
Ingredientul secret al Elenei Merișoreanu, din borcanul cu murături
Solista Elena Merişoreanu vine în ajutorul gospodinelor, aflate în toiul pregătirilor pentru iarnă, cu reteța ei delicioasă de murături.
”Sunt o gospodină bună, se vede și după îmbrăcăminte. Așa îți ții bărbatul pe lângă casă! Eu pun castraveții, bine spălați înainte, doar cu sare și cu apă. În borcan mai adaug frunze de cireș sau de vișin, frunze de mărar, morcov, țelină, ce se mai pune în rețeta clasică.
Citește și: Toate gospodinele trebuie să știe asta! Ingredientul secret care face castraveții murați mult mai delicioși
Precizez însă că nu fac castraveții cu oțet, doar la gogoșari pun un pic, pentru că oțelul nu face bine la stomac. Ca să dați un gust aparte conservelor pentru iarnă, adăugați și o linguriță de miere sau de zahăr, atât la castraveți, cât și la gogoșari, ies delicioși! Se pune cam o lingură de miere, la o cantitate de 5 litri”, ne-a spus Elena Merişoreanu, pentru Playtech Știri.
Maestrul bucătar Horia Vîrlan (foto), în vârstă de 55 de ani, a fost invitat la Adevărul Live, unde a dezvăluit secretele unor murături perfecte. El a explicat cum face saramura şi cum alege legumele pentru a se asigura că vor rămâne crocante până ce îşi vor găsi locul în farfurie.
„În fiecare zonă a ţării există un alt specific. De exemplu, în Ardeal se mai pune oţet în murături, în Moldova gospodinele nici să nu audă de aşa ceva. Şi nici nu trebuie, pentru că şi sarea şi oţetul sunt conservanţi, la fel ca zahărul“, ne-a explicat maestru Horia Vîrlan, vorbind despre diferitele moduri în care se prepară murăturile.
Cum se păstrează murăturile crocante
Ca să iasă murăturile bine trebuie să le trecem mai întâi prin apă fiartă. „Prin acest proces omori toate bacteriile de la suprafaţă. Le ajută foarte mult să rămână crocante pentru că astfel eliminăm germeni care să lucreze în timpul în care ele stau la murat“, spune bucătarul-şef.
„Pun o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă, hrean, frunze de ţelină, mărar usturoi şi boabe de muştar. Opăresc legumele, fierb saramura, o pun peste castraveţi şi închid borcanul. Îi las să stea o zi jumate, după care toată zeama o răstorn în oală, o fierb încă o dată, o strecor şi o pun din nou peste castraveţi. După 3 săptămâni sunt gata. Este important ca murăturile să stea la o temperatură constantă. Ideal ar fi între 5 şi 15 grade. Dacă le ţii pe balcon, rişti să ţi se strice murăturile din cauza fluctuaţiilor de temeperatură“, spune Vîrlan.
Reţetă saramură
Pentru o saramură bună, trebuie să punem o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă. E bine să folosim sare neiodată de salină, iar maestrul Vîrlan are şi un loc anume de unde îşi cumpără sarea: „Când fac murături, eu iau sare din judeţul Buzău, din satul Sări. Foarte importantă este şi apa, care nu trebuie să conţină impurităţi, să nu fie tratată cu clor sau cu alte substanţe. Cea de la robinet nu este cea mai potrivită. Eu, de exemplu, folosesc apă din puţ“.
Cum alegem legumele
„În primul rând trebuie să ne uităm să nu fie lovite, să nu fie scofâlcite, să fie proaspete şi să nu le lăsăm foarte mult până le punem la murat. Castraveţii trebuie să aibă floare şi coaja zgrunţuroasă“, sfătuieşte Vîrlan.
Ce condimente folosim
Putem adăuga frunze de vişin, frunze de ţelină, mărar uscat, corinandru, boabe de muştar, cimbru, un căţel de usturoi, hrean sau ardei iute. Acestea dau aromă murăturilor, însă alegerea depinde de gustul fiecăruia.