UPDATE Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au anunţat miercuri pe avocaţii inculpaţilor din dosarul „Gala Bute” să fie pregătiţi pentru a ţine pledoariile finale pe data de 13 aprilie.
______________
Elena Udrea a cerut, prin intermediul avocatului său, amânarea procesului, în condițiile în care miercuri urmau să fie audiați trei martori importanți. Elena Udrea a cerut această amânare pentru că ar dori să le adreseze și ea întrebări, deoarece sunt „martori unici”. Instanța a respins însă solicitarea făcută de Udrea, susţinând că „din înscrisurile medicale rezultă lipsa de previzibilitate de participare la proces”.
Totodată, Alexandru Chiciu, avocatul fostului ministru, a prezentat trei documente medicale emise de unul dintre medicii Elenei Udrea din Costa Rica. În aceste acte se arată faptul că aceasta este în imposibilitatea de a se deplasa în România și că are nevoie de odihnă totală în perioada sarcinii.
„Clienta mea, Elena Udrea, este în Costa Rica. La 26 februarie 2018 aţi pus în vedere să arăt că e în imposibilitate să se prezinte. Sunt în posesia a trei înscrisuri. Sunt documente în original. Primul din 22 februarie, care prezintă tabloul medical. Două zile mai târziu, vă rog să observaţi o modificare scrisă de medicul din Costa Rica, care face parte din Colegiul Medicilor. Şi al treilea încris este din 13 martie, cel prin care medicul dispune odihnă absolută. Există perioada definită de medic pentru repaos din data de 13 martie, una de 22 de zile”, a explicat instanţei supreme avocatul Alexandru Chiciu.
Cel de-al doilea avocat al Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a solicitat ca cele trei înscrisuri să fie depuse la dosar, dar să nu fie făcute publice. Instanţa a dat curs cererii ca documentele medicale depuse la dosar să nu fie făcute publice.
În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în martie 2017, la şase ani de închisoare pentru mai multe fapte, decizia nefiind definitivă. În acelaşi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanţa supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi trei ani pentru încă o infracţiune de evaziune fiscală, instanţa contopind pedepsele şi dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.
Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosirea influenţei.
Magistraţii au mai dispus ca Elena Udrea să plătească suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autorittatea Naţională pentru Turism şi pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, să plătească către Ministerul Finanţelor 737.507 lei despăgubiri civile, plus dobânzi şi penalizări.