Elena Udrea a fost REŢINUTĂ în dosarul Microsoft VIDEO

Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost reţinută, marţi, de DNA, în dosarul Microsoft.
Romania TV
10 feb. 2015, 20:17
Elena Udrea a fost REŢINUTĂ în dosarul Microsoft VIDEO

Elena Udrea a fost reţinută pentru 24 de ore de către procurorii anticorupţie, după ce a stat aproape 11 ore la sediul DNA, fiind audiată în dosarul Microsoft. Ordonanţa de reţinere a fost emisă la ora 21.40. Udrea a fost dusă în arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca miercuri să fie prezentată judecătorilor de la instanţa supremă cu propunere de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă în dosarul Microsoft.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 februarie 2015, a inculpatei UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

– trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea);

– trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România);

– trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro);

– spălare de bani”, se precizează într-un comunicat DNA. 

Udrea, la ieşirea de la DNA: Poţi pune cătuşe Elenei Udrea, dar nu poţi pune cătuşe adevărului

Elena Udrea urmează să fie prezentată, la data de 11 februarie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„A fost reţinută pentru 24 de ore pentru două fapte de trafic de influenţă şi spălare de bani. Am avut posibilitatea să studiem dosarul. Doamna Udrea a dat declaratii pentru toate cele şapte acuzaţii, s-a aparat. Audierile au durat efectiv 3 ore, restul a fost pentru studierea dosarului. Doamna Udrea nu a facut niciun denunţ pentru că nu are cunoştinţe de fapte penale. Astăzi au fost făcute acte de cercetare penală numai în dosarul Microsoft. Ordonanţa de reţinere a fost emisă cu ora 21.40 şi expiră mâine la aceeaşi oră. Dosarul este mai complicat. Doamna Udrea este un om puternic”, a declarat Marius Sebastian Striblea, avocatul Elenei Udrea.

Deputaţii au aprobat, luni, în plen toate cererile DNA de arestare a Elenei Udrea, precum şi cererile de urmărire penală, în dosarul Gala Bute şi în dosarul Microsoft. Într-una dintre solicitările de arestare, procurorii cer şi încuviinţare pentru reţinerea Elenei Udrea, în dosarul Microsoft.

După publicarea în Monitorul Oficial a celor şase hotărâri ale Camerei Deputaţilor privind aprobarea cererilor de urmărire penală şi de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, procurorii au citat-o să se prezinte, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarele Gala Bute şi Microsoft.

CITEŞTE ŞI ELENA UDREA, vot pentru arestare. Deputat UDMR, în plen: Vă faceţi părtaşi la desconsiderarea Constituţiei

În dosarul Microsoft, Elena Udrea este acuzată de DNA de trafic de influenţă – în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, dar şi în legătură cu derularea contractului e-România -, spălare de bani şi fals în declarații de avere.

Potrivit DNA, în referatul transmis Camerei Deputaților, întocmit de procurori, se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

„În cursul anului 2010, o persoană din cercul relațional al lui Cocoș Dorin a preluat creanța aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Udrea Elena – Gabriela la o bancă.

Din cercetările efectuate rezultă că preluarea creditului a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar și a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investiției ce urma a se realiza pe terenul cumpărat din credit.

Astfel, în perioada aprilie 2013 – iunie 2013, inculpatul Cocoș Dorin, în mod direct precum și prin intermediul societății pe care o controlează – Centrul de Diagnostic Clinic Internațional SRL, respectiv prin intermediul unor rude sau apropiați, a încheiat mai multe „Promisiuni bilaterale de vânzare – cumpărare a unui bun viitor”, având ca obiect suprafețe construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vânzător se presupunea că îl va dezvolta pe terenul achiziționat din creditul menționat, teren situat în București.

În total, în baza Promisiunilor de vânzare – cumpărare, inculpatul Cocoș Dorin urma să asigure circa 2.100.000 euro din creditul preluat de persoana din cercul său relațional. S-a stabilit, de asemenea că, în baza unui act adițional din 28.06.2013, promitentul cumpărător, rudă a lui Dorin Cocoș, a achitat în contul creditului suma de 100.000 de euro, după ce anterior mai achitase încă 100.000 de euro.

Împrejurările menționate arată că preluarea creditului și încheierea promisiunilor de vânzare – cumpărare ar fi reprezentat doar o modalitate de disimulare a beneficiarului real al investiției și a provenienței sumelor de bani din care se efectuau plățile aferente creditului, respectiv sumele primite cu titlu de folos necuvenit ca urmare a infracțiunilor de corupție săvârșite.

Așadar, din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul Cocoș Dorin ar fi pretins și primit, de la două persoane, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea vreme Udrea Elena Gabriela, membru al Guvernului, și vicepreședinte al unui partid politic, să asigure firmelor susținute de una dintre cele două persoane, încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

În anul 2010, Cocoș Dorin, în baza înțelegerii cu Udrea Elena Gabriela ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăți cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plățile aferente contractului e-România.

În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția Națională Anticorupție în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse față de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție, mai susţine DNA. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014. Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri ar fi Dinu Pescariu, fost tenisman implicat şi el în dosarul Microsoft, iar banii erau transferaţi în conturi din Dubai şi din Elveţia.

Ulterior instituirii măsurii controlului judiciar la data de 29 ianuarie 2015 (în legătură cu infracțiunile de spălare de bani și fals în declarații de avere), în luările de poziție publice în mass-media, Udrea Elena Gabriela a făcut afirmații cu privire la acuzațiile ce i-au fost aduse, afirmații ce vizează fondul cauzei și care sunt în măsură să influențeze declarațiile inculpatului Cocoș Dorin și ale unui martor, toate acestea în condițiile în care aceasta nu a dat declarații în dosarul penal. Faptul că Elena Udrea a încălcat una dintre obligațiile impuse ca urmare a dispunerii măsurii controlului judiciar, și anume „să nu se apropie de ceilalți inculpați, alți participanți la comiterea infracțiunii, martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale”, i-a făcut pe procurori să ceară arestarea preventivă. 

ELENA UDREA poate fi ARESTATĂ. Deputaţii au APROBAT toate cele ŞASE cereri DNA, într-o şedinţă-maraton 

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea este acuzată de luare de mită, săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

„Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012”, se arată în comunicatul DNA. 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Casa Poporului. Secretul bine păzit al soților Ceaușescu: “Au fost încastrate în pereți”
Capital.ro
Regulă pentru gunoi. Interzis pentru vecini. Legea se aplică în toată România
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Șoferii care scapă de o probă complicată. Li se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reduce valabilitatea permisului de conducere. Lege nouă pentru șoferii pensionari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns