Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, va fi judecată în stare de arest la domiciliu în dosarul „Gala Bute”. Decizia a fost luată de un complet de la ICCJ şi este definitivă. Aceeaşi măsură se aplică şi pentru Rudel Obreja şi Tudor Breazu, complici ai Elenei Udrea în dosar.
„Cred ca a fost destinul meu să trec prin aceasta experienţă. Am văzut în acest timp oameni care au reuşit să treacă peste resentimente”, a spus Elena Udrea la ieşirea din penitenciar, adăugând că i-a fost asigurată protecţie sporită după gratii.
Fostul ministru a ţinut să ceară iertare mamei sale şi prietenilor pe care i-a făcut să sufere în ultimele luni, cât timp s-a aflat în spatele gratiilor. „O să mă duc acasă, să mă întâlnescu cu prietenii. Îmi cer iertare celor care au fost lânga mine, este mai greu pentru cei de afară. Îmi cer iertare şi celor care s-au bucurat că am ajuns aici, pentru că înseamnă că am greşit făcându-i să se bucure acum. Nu-mi cer iertare pentru acuzaţiile care mi se aduc. Dacă ar fi să pedepsim clasa politică, atunci ar trebui să fiu printre ultimii care să ajungă aici„, a mai spus fostul ministru.
Elena Udrea a povestit şi ce i-a lipsit cel mai mult în lunile în care s-a aflat în arest preventiv. „N-a fost usor, mi-a lipsit libertatea. Sunt parte a clasei politice si stiu ce se poate intampla daca o parte a justitiei se lasa controlata de politic”.
Fostul ministru nu se gândeşte să iasă din politică, în ciuda problemelor pe care le are cu legea: „Voi ramane in politica pentru ca sunt foarte multe lucruri de schimbat. Faptul ca Udrea a fost arestata nu inseamna ca s-a facut dreptate”.
Elena Udrea a ieşit din puşcărie şi a ajuns înapoi acasă, joi, după ce magistraţii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au aprobat contestaţia sa la măsura arestului preventiv în dosarul „Gala Bute” şi au decis să fie judecată în stare de arest la domiciliu.
Decizia este definitivă, iar Elena Udrea a fost eliberată din Penitenciarul de Femei Târgșor.
Aceeaşi măsură a fost luată şi pentru fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, și oentru Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea. Amândoi se aflau în arest preventiv şi au fost mutaţi acum în arest la domiciliu.
Ce trei vor avea în arestul la domiciliu aceleaşi restricţii ca în penitenciar, doar că se vor bucura de un confort mai mare. Ei nu vor avea voie să intre în contact cu alte persoane implicate în dosar (coinculpaţi, martori sau experţi) sau să-şi părăsească locuinţele fără o solicitare scrisă făcută în prealabil. Cei trei vor fi obligaţi să se prezinte în faţa organelor judiciare ori de câte ori sunt chemaţi.
Ruxandra Dragomir: Elena Udrea SE TEME. Să sperăm că nu se va ATENTA la viaţa sau sănătatea ei
Elena Udrea a fost încarcerată la Penitenciarul de Femei Târgșor, după ce a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.