Elena Udrea rămâne în închisoare. Decizia magistraţilor în dosarul Gala Bute este definitivă.
“Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de condamnaţii Udrea Elena Gabriela şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă recurenţii condamnaţi la plata sumei de câte 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii condamnaţi, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 170 lei, rămân în sarcina statului”, se arată în minuta ÎCCJ.
Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. În ziua pronunțării sentinței a fost dată în urmărire internațională și a fost prinsă în Vama Kulata, la graniţa cu Grecia. A stat timp câteva luni de zile în arest în Bulgaria, până când autoritățile bulgare au decis extrădarea sa.
La rândul său, Rudel Obreja a fost condamnat definitiv, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute.
Elena Udrea a fost prezentă la ÎCCJ pe data de 18 octombrie, când s-a judecat o contestație la executare. Fostul ministru a avut o reacție acidă când procurorul de ședință a spus că demersul ei este unul neserios.
„Dacă această contestație i se pare neserioasă (n.r. – procurorului) și vrea să vadă ceva serios, (atunci – n.r.) ceva serios e că eu de 7 luni stau nelegal în pușcărie, că un copil de 4 ani crește fără mamă, că Rudel Obreja se zbate între viață și moarte, pentru că la o lună după ce a fost băgat în pușcărie a făcut cancer. Patru luni sistemul medical din pușcărie n-a descoperit afecțiunea pe care o avea. Deși s-a suspendat executarea pedepsei, nu știm dacă va reuși să se vindece, probabil că nu. Uitați consecințe serioase ale unei situații pentru care, juridic, eu cu atât mai puțin aș putea găsi argumentele”, a declarat Udrea.
„În cazul meu, în cazul Gala Bute, ICCJ a simțit nevoia – doar aici! – să întrebe CJUE dacă să respecte sau nu deciziile CCR. Și chiar dacă răspunsul a venit de la CJUE nici el, aplicat fiind, nu ar fi trebuit să ducă la nerespectarea deciziei CCR – pentru că nu așa ar fi trebuit să fie aplicat, în sensul respingerii contestației în anulare și a încălcării deciziei CCR – totuși, cu o decizie de 4 la 1, ICCJ mi-a respins contestația în anulare și, ca urmare, am ajuns în pușcărie”, a mai adăugat ea.