Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria. Elena Udrea a declarat, după ce a fost audiată de magistrații bulgari, că „justiția din România are probleme grave care ar trebui remediate” și a susținut că acesta este motivul pentru care „în toate țările din Europa” solicitările românești sunt respinse.
„În acest dosar este a treia oară când statul român încearcă să mă aresteze. Prima dată în 2015, atunci când au apărut şi primele informaţii că sunt ameninţări la adresa vieţii mele. În 2018, când eu eram deja însărcinată în şase luni, în Costa Rica, şi aveam deja procesul pentru azil politic, m-au condamnat definitiv şi m-au arestat. După două luni şi jumătate au fost obligaţi să mă elibereze, din nou, pentru că CCR a decis că am fost judecată de un complet nelegal constituit”, a declarat Elena Udrea în sala de judecată. „Vreau să îmi văd familia. Vă rog, în primul rând pentru copilul meu, să dispuneţi o măsură care să-mi permită să îmi văd copilul, să stau cu copilul meu. Nu există riscul să plec din Bulgaria pentru că în momentul acesta este cel mai sigur loc pentru mine. În arest la Blagoevgrad, unde sunt, personalul de acolo este extraordinar, dar 99,99% din timp sunt singura femeie din arest”, a mai spus fostul ministru pentru Antena 3.
Ştirea iniţială:
Judecătorii bulgari decid dacă admit sau nu contestaţia depusă de Elena Udrea, în condiţiile în care instanţa din Blagoevgrad a decis punerea în executare a mandatului european de arestare emis pe numele fostului consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu.
La Judecătoria din Blagoevgrad, Elena Udrea a cerut să nu fie trimisă în România, invocând condiţiile din penitenciarele din ţara noastră. Fostul ministru a mai încercat să obțină clemența judecătorilor bulgari, spunând că a închiriat o locuință în orașul de la graniță, dar și că a depus cerere de azil în Grecia. Magistrații din Blagoevgrad i-au respins toate argumentele. Ulterior, Udrea a depus contestație, conform Libertatea.
Citeşte şi: O nouă lovitură pentru Elena Udrea în timp ce aşteaptă să afle dacă va fi extrădată în România
Procesul Elenei Udrea s-a mutat la Curtea de Apel din Sofia, iar judecătorii au amânat de patru ori luarea unei decizii cu privire la extrădare. La ultimul termen din 18 mai, avocaţii fostului demnitar au depus o serie de plângeri și înscrisuri în baza cărora au susținut că extrădarea Elenei Udrea nu trebuie să aibă loc deoarece „în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil deoarece unul dintre magistrații români care s-a pronunțat în cazul ei nu a depus jurământul de judecător”.
Mai mult, apărătorii Elenei Udrea au mai invocat și „decizia Curții Constituționale din România prin care a fost anulată condamnarea clientei lor”.
Înainte de a se pronunţa asupra contestaţiei formulate de Elena Udrea, judecătorii bulgari le-au cerut autorităţilor române docoumente privind procesul Gala Bute. În funcție de momentul în care vor sosi aceste acte, instanța de la Sofia ar urma să ia o decizie pe 1 sau 8 iunie. Marți, după ce actele au sosit, a fost stabilit următorul termen pentru 1 iunie.
Dacă judecătorii bulgari îi vor respinge contestația, Udrea va fi trimisă în România şi va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de şase ani de închisoare rămasă definitivă în dosarul Gala Bute.
Legislaţia din Bulgaria prevede că transferul fostului ministru al Dezvoltării trebuie pus în practică în maximum 10 zile de la pronunțarea hotărârii judecătorești de executare a mandatului european de arestare. Pe 7 aprilie 2022, ziua în care a Înalta Curte de Casaţie şi Justiție a pronunţat decizia, Elena Udrea a plecat în Bulgaria şi s-a oprit în Sofia, aşteptând să afle verdictul final.
Când a aflat că va merge la închisoare, Elena Udrea a plecat spre Grecia, însă a fost prinsă la vama Kulata, iar de atunci se află în arest.