Procurorii DNA au emis trei cereri de arestare pentru ELENA UDREA pentru luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, în dosarele Microsoft şi Gala Bute.
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat, joi, după şedinţa Biroului Permanent, că plenul pentru ridicarea imunității parlamentare a deputatului Elena Udrea va avea loc luni, la ora 17,30, iar cele două cereri suplimentare, de arestare preventivă și de încuviințarea urmăririi penale, au fost trimise Comisiei juridice pentru rapoarte.
„Am stabilit, cu această ocazie, pentru că ne-a venit raportul pe primul dosar în cazul doamnei deputat, fost ministru al Dezvoltării, să avem un plen imediat după plenul reunit de luni, cu patru puncte: luăm act de încetarea mandatului domnului deputat Petre Roman al doilea- raportul venit de la Comisia Juridică în primul dosar de ridicare a imunităţii şi începere a urmăririi penale, sub rezerva primirii celorlalte două rapoarte pe care le-am trimis acum la Comisia Juridică”, a spus Zgonea.
Zgonea a precizat că ultimele două cereri ale Justiţiei în cazul Udrea au fost trimise de conducerea Camerei Comisiei juridice.
„Am dat cele două noi dosare Comisie Juridice: unul, conform Regulamentului, îl vor judeca cei din comisie şi le-am dat voie să lucreze vineri, sâmbătă şi duminică; celălalt – are stabilit în statut un termen scurt de trei zile, în situaţia excepţională în care se cere arestarea preventivă a unui deputat”, a spus Zgonea.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat, miercuri, cererea DNA pentru inceperea urmaririi penale in cazul deputatului Elena Udrea. Udrea declarase anterior ca a cerut colegilor sa voteze favorabil cererea DNA si ca nu va merge in plen sa isi sustina cauza.
CITEŞTE ŞI TREI cereri de ARESTARE pentru Elena Udrea. Fostul ministru, TURNATĂ la DNA de Dinu Pescariu
Potrivit Constituţiei, „deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”
Procedura detaliată este descrisă în Regulamentul Camerei Deputaţilor. Astfel, procurorul de caz îl informează pe procurorul general asupra necesităţii arestării unui deputat, iar acesta face o solicitare către ministrul de Justiţie. „Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor de către ministrul Justiţiei. Săvârşirea sau descoperirea ulterioară a unor noi fapte penale determină introducerea unei noi cereri de reţinere, arestare sau percheziţie„, se stipulează în articolul 195, alineatul 2 al Regulamentului Camerei.
CITEŞTE ŞI CTP, despre Elena Udrea: Probabil va fi ARESTATĂ destul de curând
Preşedintele Camerei Deputaţilor anunţă cererea în plen şi apoi o trimite Comisiei juridice care trebuie să se pronunţe dacă cererea procurorilor este întemeiată sau nu. Comisia are la dispoziţie 5 zile de la sesizare pentru a lua o decizie, care se adoptă cu voturile majorităţii membrilor săi, prin vot secret. Etapa următoare este trimiterea cererii ministrului şi a raportului Comisiei juridice grupului parlamentar din care respectivul deputat face parte pentru un punct de vedere. Termenul este tot de 5 zile. În cazul în care deputatul nu face dintr-un grup parlamentar, aşa cum este cazul Elenei Udrea, acesta poate depune un punct de vedere la Biroul Permanent.
Ulterior, raportul Comisiei juridice şi raportul grupului sunt supuse dezbaterii şi votului plenului Camerei Deputaţilor. „Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra măsurii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorităţii membrilor prezenţi„, prevede articolul 195, alineatul 8 din Regulament.