Elena Udrea va sta ani buni departe de familie. Judecătorii Înaltei Curți i-au respins fostului ministru toate cererile preliminare de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene, a Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții Constituționale a României, potrivit clujust.ro.
Avocații Elenei Udrea depuseseră aceste cereri în dosarul cu obiect contestație la executarea pedepsei de 6 ani, aflat în faza contestației la completul de 5 judecători. Cererea se va judeca în 13 februarie.
”Respinge, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare.
Respinge, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii Europene a Drepturilor Omului în vederea emiterii unui aviz consultativ. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 ianuarie 2023. Amână cauza la data de 13 februarie 2023.”, este soluția judecătorilor.
Într-un dosar asociat s-a respins cererea de sesizare a CCR, potrivit sursei citate.
”Soluția este dezamăgitoare când te gândești că apelezi la instanța supremă dintr-un stat european ca să își corecteze propriile erori judiciare, dar devine cumva previzibilă dacă ești racordat la realitatea faptică a justiției românești. ICCJ doar își acoperă cu sârg urmele execuției politice, neacceptând să apeleze la instanțele internaționale, așa cum am solicitat astăzi, tocmai pentru că știu foarte bine că decizia din 07.04.2022, pentru care doamna Udrea este la închisoare în prezent, a fost una greșită. Nu se va dori niciodată să se afle acest adevăr, dar se fac aceste demersuri tocmai pentru că nu poți accepta că în justiția unui stat democratic se poate întâmpla așa ceva.”, a spus avocata Silvia Uscov, pentru Clujust.
„Pentru mine este surprinzător că Direcția Națională Anticorupție se opune sesizării Curții Europene de Justiție. Sunt în închisoare în mod ilegal. Cred că este obligatoriu ca CJUE să vină și să explice cum a dat decizia din 21 decembrie 2021, ținta mea este să fiu judecată legal”, a susținut Elena Udrea în fața judecătorilor Înaltei Curți.
„Pentru mine este surprinzător că Direcția Națională Anticorupție se opune sesizării Curții Europene de Justiție. Sunt în închisoare în mod ilegal. Cred că este obligatoriu ca CJUE să vină și să explice cum a dat decizia din 21 decembrie 2021, ținta mea este să fiu judecată legal”, a spus ea în fața judecătorilor Înaltei Curți.