UPDATE Elena Udrea a declarat, joi, că la audierea în Comisia parlamentară de control al activității SRI a dat exemple de persoane care veneau din partea lui Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, care îi transmiteau să nu „saboteze anumite acțiuni ale sistemului”, altfel va fi arestată.
„Am dat aici exemple de oameni care veneau și îmi spuneau direct din partea domnului Coldea că dacă mai continui să spun anumite lucruri mai departe, dacă sabotez anumite acțiuni ale sistemului, divulgându-le președintelui sau vorbind public, o să sfârșesc rău, o să sfârșesc arestată. Cred că aceștia vor fi chemați în comisie, am dat și nume de persoane care la vremea aceea veneau și îmi spuneau: ai grijă, dacă nu te potolești, urmează să fii arestată, era în 2013”, a afirmat Udrea, după audierea la comisia SRI.
Ea a spus că este un „caz aproape emblematic”.
„Eu sunt cazul vechi, aproape emblematic, al sistemului care s-a luptat să înlăture pe cei care au fost incomozi. Am povestit la cererea celor din comisie de ce cred eu că mi s-a întâmplat ce mi s-a întâmplat și anume pentru că am intrat în conflict direct cu domnul Coldea, cu doamna Kovesi în secundar, domnul Coldea care spunea că sunt o sursă paralelă de informații pentru președinte, deranjantă”, a adăugat Udrea.
Ea a relatat și faptul că sunt „oameni din fruntea serviciului în trecut care se ocupau de planul de a prelua puterea politică, economică, mediatică”, menționând că cei care beneficiau de aceste lucruri erau cei care au primit funcții publice în justiție, procurori, judecători, oameni care conduc instituții publice, care fost ajutați să preia canale media.
Ea a afirmat că, din întâlnirile pe care le avea, putea să primească anumite informații.
„Puteam să aflu de la oameni de afaceri, spre exemplu, că existau anumite interese în a deschide un dosar penal unui om de afaceri și a strica un business în favoarea altuia”, a mai susținut Elena Udrea.
Ea a povestit un episod în care un șef de Parchet a primit un telefon de la SRI cum să procedeze într-un dosar penal.
„Un șef de Parchet a primit un telefon de la un general SRI să procedeze într-un anume fel într-un dosar penal față de un inculpat. Deci, i s-a dat un telefon și i s-a spus cum să procedeze față de un inculpat, o situație la care eu am asistat, o convorbire la care au am asistat și era anul 2013 și pe care am relatat-o aici cu nume și prenume. Lucrurile acestea eu le puteam afla și le puteam spune mai departe și le-am și spus, ceea ce m-a făcut o persoană indezirabilă, cel puțin domnul Coldea”, a mai susținut Udrea.
UPDATE Claudiu Manda, preşedinte al Comisiei SRI, a declarat joi că Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, a vorbit în faţa comisiei despre întâlnirile la care participau oameni din Serviciu, Justiţie şi mediul politic şi cum se punea la cale anchetarea baronilor PSD.
UPDATE Elena Udrea a declarat după audieri că totul i s-a tras de la Florian Coldea, fostul director executiv al SRI, şi Laura Kovesi, şefa DNA, cu care a intrat în conflict.
„La cererea celor din comisie am povestit de ce cred că mi s-a întâmplat ce mi s-a întîmplat. Pentru că am intrat în conflict direct cu domnul Coldea şi cu doamna Kovesi secundar. Cu Coldea care spunea că sunt sursă paralelă de informaţii pentru preşedinte, fiindcă el nu voia ca fostul preşedinte să afle. Au fost multe siuaţii. în care m-am comportat altfel decât a vrut Coldea şi care au dus la arestarea mea, ceea ce se ştia cu un an înainte”, a mărturisit Elena Udrea.
Fostul ministru a dat exemple de oameni care veneau şi îi spuneau din partea dlui Coldea să se potolească şi că dacă mai contină să spună lucruri mai departe, dacă sabotează anumite acţiuni ale sistemului divulgându-le mai departe preşedintelui o să sfârşească rău, o să sfârşească în arest. „Unele dintre lucrurile pe care le-am spus pot fi confirmate de Traian Băsescu”.
UPDATE Elena Udrea a ajuns la comisia SRI din Parlament. „Am venit la invitatia comisiei. Unul din scopuri e sa lamuresc lucruri care s-au spus de catre alte persoane si in care am fost evocata si sa spun cum s-a construit acest stat paralel”, a declarat Elena Udrea la sosirea la comisie.
Fostul ministru susţine că va declara în cadrul audierilor tot ce ştie cu privire la dezvăluirile făcute de Dragomir şi cu privire la controlul pe care l-ar avea statul paralel.
„Parlamentarii vor fi ajutati daca vor sa fie ajutati. A mai fost o comisie care a esuat, cea cu sufrageria. Sper ca aceasta comisie va avea mai mult succes cu lucrarile pe care le deruleaza. Daca parlamentarii vor vrea sa tina cont de lucrurile care se spun aici, pentru ca in rest, discutii tot sunt in spatiul public. Daca vor dori sa schimbe ceva,lucrarile comsiei sunt de mare folos. Daca se vor teme in continuare sa initieze o schimbare care tine de Parlamentul Romaniei, sigur, ne-am plimbat, am vazut si am plecat. (…) Eu o sa spun lucrurile pe care le cunosc, din experienta proprie directa sau indirecta, care conteaza si care sunt relevante pentru modalitatea in care sistemul care controleaza acum, folosind justitia ca element principal”, a conchis Udrea.
Conform preşedintelui comisiei, Claudiu Manda, săptămâna viitoare va fi audiat şi Traian Băsescu.
„Joi va fi prezentă la comisie doamna Elena Udrea şi rămâne ca, săptămâna viitoare, dintre cei pe care i-am anunţat în prima etapă, să-l invităm pe domnul Traian Băsescu, să stabilim cu dânsul. Mi-a confirmat că va veni la comisie”, a declarat Claudiu Manda.
Fostul angajat al SRI Daniel Dragomir a declarat, în 19 septembrie, după ce a fost audiat în comisie, că a prezentat membrilor acesteia o listă cu 65 de persoane care, în opinia sa, ar trebui audiate „pentru înţelegerea statului paralel”. El a precizat că lista cuprinde ofiţeri activi şi în rezervă ai SRI, oameni politici, oameni de afaceri şi din media.
„Am discutat despre culoarele din Justiţie şi despre chestiunile referitoare la siguranţa naţională. Am dat o declaraţie cuprinzătoare. Am dat şi documente, pe care am considerat necesar că membrii Comisiei ar trebui să le vadă, în sensul înţelegerii a ceea ce eu am numit statul paralel în ultimii ani. Am prezentat şi o listă de persoane, va fi avută în vedere, de 65 de persoane care eu consider că ar putea fi audiate pentru înţelegerea statului paralel. Sunt persoane ofiţeri activi ai SRI, ofiţeri în rezervă ai Serviciului, oameni politici, oameni de afaceri şi oameni din media”, a spus Dragomir.