UPDATE 2: Elena Udrea i-a spus judecătorului bulgar că este de acord cu solicitarea avocatului său, ca procesul penal să înceteze: ”Sunt de acord cu solicitarea apărătorilor mei, cu speranța că de data aceasta mi se va aplica și mie o decizie a CCR. Eu sunt arestată în acest moment ca urmare a celui mai mare abuz pe care Justiția din România l-a făcut la adresa unui cetățean”, a precizat Elena Udrea în sala de judecată, conform surselor G4Media.
UPDATE 1: Audierea de azi a întâmpinat mai multe probleme, de la conexiune slabă la dificultatea translatorului bulgar de a înţelege ce spune grefiera din România. După ce s-a stabilit contactul direct între cele două instanțe translatorul din Blagoevgrad a semnalat că nu ar înțelege prea bine cele transmise de la Curtea de Apel București, deşi discuțiile din instanța din Bulgaria se aud clar și tare. Însăşi Elena Udrea a confirmat că aude și înțelege perfect ce se discută la Curtea de Apel București.
După ce Curtea de Apel București a început să facă referatul cauzei translatorul a oprit discuțiile avertizând că el se retrage pentru că nu înțelege ceea ce se spune.
„În prezența judecătorului de la instanța județeană Blagoevgrad putem începe videoconferința. Aici este prezentă doamna Elena Gabriela Udrea. Avocatul ei este Atanas Valeșevschi”, a transmis prin videoconferință grefierul instanței din Bulgaria.
ŞTIREA INIŢIALĂ: Fostul ministru al Dezvoltării este acuzat că ar fi primit de la Bogdan Buzăianu o mită de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de mii de euro pe care Buzăianu o avea de recuperat de la Bobby Păunescu. Acesta din urmă gajase împrumutul de la Buzăianu cu acțiunile la revista Capital și ziarul Evenimentul Zilei.
La termenul anterior judecătorul de caz a anunțat că au venit răspunsuri oficiale din Bulgaria privind locul exact de deținere al Elenei Udrea, respectiv o facilitate specifică din raionul Blagoevgrad iar astfel poate continua ordinul european de anchetă ce are ca obiect audierea acesteia prin video-conferință.
În iulie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că probele din dosarul ”Hidroelectrica” privindu-i pe Elena Udrea și Dan Andronic au fost administrate legal, prin urmare procesul poate începe pe fond, potrivit portalului ÎCCJ.
Dosarul Hidroelectrica a fost instrumentat de DIICOT între 2005 și 2014, apoi a fost preluat de DNA. Între 2013 și 2014, DIICOT a fost condus de Alina Bica, partenera de shopping la Paris a Elenei Udrea.
În iulie 2018, DNA a clasat dosarul ”Hidroelectrica – retehnologizarea Porților de fier”.