„Din punctul de vedere al nevoii de stabilitate şi raportat la procentul mare pe care USL l-a obţinut, eu cred că preşedintele poate să-l numească fără probleme pe domnul Ponta premier aşa cum vrea USL, să le dea Guvernul şi să-i trimită la treabă„, a spus Udrea.
Întrebată dacă crede că este posibilă o coabitare Ponta-Băsescu, Udrea a răspuns: „Eu cred că va funcţiona. Pentru că sunt câteva proiecte mari care s-ar putea face cu majoritatea covârşitoare cum este acum la USL. Preşedintele mai are 2 ani de mandat. Şi-ar fi dorit cu siguranţă ca ARD să fie alianţa care guvernează. N-am fost în stare să luăm procentul cât să formăm noi guvernul. Nu cred că preşedintele mai are acum altă miză decât să reuşească să ducă la capăt câteva dintre marile proiectele pe care le-a început – regionalizarea, modificarea Constituţiei, Legea sănătăţii – cu un guvern USL. Aceasta înseamnă o coabitare constructivă din partea preşedintelui şi o opoziţie constructivă din partea noastră„.
În ceea ce priveşte faptul că Traian Băsescu ar fi contactat oameni din PSD pentru funcţia de prim-ministru, Udrea spus că nu crede Băsescu a făcut un astfel de demers.
„Nu cred că preşedintele ar fi contactat pe cineva vreodată să-i ofere funcţia de prim-ministru. Dacă au fost discuţii interne, este altceva. Dar nu cred că preşedintele a contactat pe cineva, nici pe domnul Geoană”, a comentat Udrea.
Ea susţine că puterea ar trebuie sprijinită de către democrat-liberali pe anumite proiecte de importanţă capitală pentru România. „Eu personal aş susţine majoritatea pentru proiecte mari precum revizuirea Constituţiei, Parlament unicameral, schimbarea Legii electorale şi regionalizarea”, a declarat democrat-liberala.
Însă ar fi vorba de o susţinere condiţionată, Udrea având propria viziune asupra modului în care va fi schimbat textul constituţional. „Din punctul meu de vedere, nu putem trece la republică parlamentară pentru că românii vor să-şi aleagă singuri preşedintele”, a spus Udrea. Ea a adăugat că actuala lege fundamentală şi-a dovedit limitele atunci când neclarităţile din interiorul său au dus la dispute între actorii politici.