„La termenul trecut am cerut printre alte probe o expertiză, pentru că fapta de abuz în serviciu de care sunt acuzată presupune existenţa unui prejudiciu. Dacă nu există prejudiciu, nu există nici fapta. În plus, eu am fost obligată să plătesc contravaloarea promovării României la meciul de box. Cu atât mai mult trebuie o expertiză ca să vedem dacă obiectivele asumate de minister prin implicarea în eveniment au fost atinse şi în ce măsură? Şi cu toate acestea instanţa de la fond mi-a respins cererea, la fel şi cea de apel. Doar că acum a fost un judecator care a făcut opinie separată, fiind de părere că trebuie admisă cererea mea. (..) Evident, este vorba de Luciana Mera, care a şi fost schimbată din complet. Dar cine este cel care i-a luat locul? Ionuţ Matei este unul din judecătorii de la ÎCCJ aflaţi în “câmpul tactic” al Sistemului, el fiind numit în funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi şi adjunct al Liviei Stanciu în 2013, cu susţinerea lui Florian Coldea, care l-a descris în prezenţa mea ca fiind “omul nostru”. Detaliile le-am prezentat în faţa Comisiei SRI în audierea pe care am avut-o în acest an. Cred că am tot dreptul şi suficiente motive să nu am nicio încredere în completul care mă judecă”, a scris Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.
Ionuţ Matei este judecător al instanţei supreme, având funcţia de vicepreşedinte al ÎCCJ în perioada 2013-2016. Acesta a judecat mai multe cauze cunoscute, printre care Trofeul Calităţii, Microsoft sau dosarul în care a fost condamnat Gregorian Bivolaru.
În dosarul Gala Bute, în care Ionuţ Matei este noul membru al completului, Elena Udrea a fost condamnată, în martie 2017, la şase ani de închisoare pentru mai multe fapte, decizia nefiind definitivă.
În acelaşi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.
Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanţa supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi trei ani pentru încă o infracţiune de evaziune fiscală, instanţa contopind pedepsele şi dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.
Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosirea influenţei.
Magistraţii au mai dispus ca Elena Udrea să plătească suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autorittatea Naţională pentru Turism şi pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, să plătească către Ministerul Finanţelor 737.507 lei despăgubiri civile, plus dobânzi şi penalizări.