Elena Udrea, fosta ministră a Turismului, își desfășoară pedeapsa de șase ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție din dosarul „Gala Bute”. În septembrie va afla fosta mână dreaptă a lui Traian Băsescu dacă mai are vreo șansă la eliberare sau va fi nevoită să aștepte să își încheie pedeapsa.
Judecătorii vor da un verdict în acest caz în luna septembrie, după mai multe cereri de abținere din partea unor membri ai completului de judecată. Dacă această cerere nu va fi admisă, Elena Udrea nu mai are nicio cale de atac și va trebui să rămână în penitenciar până la terminarea pedepsei.
Recent, pe pagina sa de Facebook, Elena Udrea s-a plâns că stă „ilegal în pușcărie”, executată de „binomul Kovesi-Coldea”, iar directorul Administrației Penitenciarelor, Dan Halchin, a comis un abuz, deoarece nu i-a oferit permisie să participe la serbarea fiicei sale. În plus, Elena Udrea a dat în judecată Penitenciarul Târgșor, deoarece nu a primit permisiile solicitate. Judecătoria Ploiești a respins, de fiecare dată, plângerile Elenei Udrea privind deciziile conducerii închisorii mai sus menționate, motivând „că permisia reprezintă, de fapt, o recompensă, nu un drept al condamnatului” pe care îl invocă Udrea.
Asupra „recompenselor” pentru bună purtare în închisoare, decide, în baza legii, conducerea penitenciarului. Cu toate acestea, având în vedere deciziile CEDO privind condițiile din penitenciarele României, nu este exclus ca judecătorii internaționali să considere o încălcare a dreptului la viața familială și să-i acorde despăgubiri.
„CEDO a mai dat despăgubiri în cazul condamnaților care nu au fost lăsați să participe la înmormântarea mamei, cum este cauza Bragadireanu vs. România, unde condamnatul a primit 10.000 de euro, deoarece nu a primit permisia să participe la funeraliile mamei sale. În cazul de față, al Elenei Udrea, este vorba despre fiica minoră, serbare, zi de naștere. Rămâne la interpretarea CEDO, ar putea să-i acorde despăgubiri, dacă sunt întemeiate plângerile aflate rol, așa cum le-a anunțat”, a explicat Cristina Tomescu, avocată specializată în procedura CEDO, pentru Ziare.com.
Cererea de revizuire a Elenei Udrea se bazează pe un document care ar fi emis de SRI și are caracter secret. Din acesta, ar reieși că Elena Udrea a fi fost cercetată în baza unor denunțuri false. Dacă se va admite cererea de revizuire, fosta consilieră a lui Traian Băsescu poate părăsi Penitenciarul de la Târgșor și poate cere despăgubiri masive statului român, pentru o condamnare „regizată”.
„Cererea de revizuire este o cale de atac extraordinară, prin intermediul căreia se cere revenirea asupra unei decizii definitive dacă sunt fapte, situații descoperite ce nu au fost cunoscute la momentul soluționării cauzei”, a subliniat avocata Cristina Tomescu, pentru aceeași sursă.