Elena Udrea a acuzat faptul că se păstrează tot timpul o diferenţă între măsurile preventive luate de instanţe faţă de ea şi faţă de „cei care au ales să facă declaraţii mincinoase” la adresa sa.
„Faptul că se păstrează o diferenţă de gravitate între măsurile preventive luate împotriva mea şi cele luate împotriva celor care au ales să facă declaraţii mincinoase la adresa mea poate crea o premisă periculoasă, aceea că aş putea fi considerat vinovată sau mai vinovată decât ei. Oamenii aceia şi-au recunoscut faptele – mai uşor, mai greu, mai după nouă declaraţii, puşi în faţa evidenţelor – şi au măsuri preventive mai uşoare – sau deloc – decât a arestului la domiciliu. Evident că arestul la domiciliu este o măsură mult mai blândă decât arestul preventiv, care îţi permite condiţii mult mai bune să îţi pregăteşti apărarea. Dar păstrarea unei diferenţe permanent între măsura luată împotriva mea, care am pledat mereu nevinovat, şi cele ale oamenilor care au spus «da, am luat mită, dar am dat-o Elenei Udrea» echivalează cu o opinie deja formată că Elena Udrea este vinovată”, a explicat Elena Udrea.
„Am constatat că atunci când am spus nişte lucruri am fost arestată”, a mai spus Udrea, adăugând că „a contat atât de puţin ce am spus, că ma gândesc că mai bine mă abţin”.
Fostul ministru Elena Udrea s-a prezentat luni la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde este programat un nou termen în dosarul „Gala Bute”, în care a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupție.
La proces, care a început la ora 13.00, magistrații vor decide dacă se impune modificarea măsurilor preventive în cazul inculpaților din acest dosar, Elena Udrea fiind judecată în arest la domiciliu.
Elena Udrea: Am cădea din lac în puţ dacă vine Predoiu premier. Ce spune de Alina Gorghiu
Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.