Elena Udrea își blochează toate dosarele din Romania. Curtea de Apel București a anunțat, marți, că au venit răspunsuri oficiale din Bulgaria privind locul exact de deținere al Elenei Udrea, respectiv o facilitate specifică din raionul Beloevgrad, iar astfel poate continua ordinul european de anchetă ce are ca obiect audierea acesteia prin video-conferință în mega-dosarul de corupție Hidroelectrica.
La termenul de marți instanța a constatat că deși interpol nu a furnizat relații până la momentul judecății în sală la OEA au răspuns autoritățile bulgare prin intermediul Parchetului din Bulgaria.
Instituția a furnizat datele precise ale instanței sub jurisdicția căreia se analizează mandatul de extrădare, dar și a locului de deținere.
Acum, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti ar putea s-o audieze pe Elena Udrea în dosarul Hidroelectrica, un proces blocat de aproape două luni. Dezbaterile în dosarul Hidroelectrica vor fi reluate în 6 iunie, când ar putea fi audiată şi Elena Udrea.
Pe de altă parte, apărătorul Elenei Udrea, avocatul Veronel Rădulescu, a explicat că termenele date de instanță sunt prea scurte și că e posibil să nu fie îndeplinite până în iunie procedurile pur tehnice necesare stabilirii conexiunii între instanța bucureșteană și cea bulgărească.
În dosarul Hidroelectrica, fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea și omul de afaceri Dan Andronic sunt judecați pentru fapte de trafic de influență și spălare a banilor, respectiv mărturie mincinoasă, în legătură cu promisiuni făcute de fostul demnitar omului de afaceri Bogdan Buzăianu privind contracte cu compania energetică.
Dosarul Hidroelectrica a fost inițial trimis în judecată în decembrie 2017 iar după doi ani în care a stat în faza camerei preliminare un magistrat al CAB a stabilit că acesta trebuie restituit pe fondul vicierii procedurii obținerii unor probe.
După restituire anchetatorii DNA au refăcut probele și au retrimis cazul în instanță în 11 februarie 2019, moment de la care speța a trecut de faza camerei preliminare după ce judecătorii au stabilit că de această dată toate probele sunt conform obținute iar rechizitoriul legal întocmit.
DNA a notat în rechizitoriul acestui dosar că în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA.
Din suma promisă, fostul ministru ar fi primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro; creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.