„Eu as compara cu semnaturile stranse de domnul Iohannis, care a batut orice record in aceasta tara. Cred ca a strans ceva de genul a 100.000 de semnaturi pe minut, pentru ca nu semna nimeni pentru domnul Iohannis. Dimpotriva, pe undeva prin Suceava, Iasi, se plateau semnaturi de catre PNL, doar-doar isi va pune cineva semnatura pentru candidatura lui Iohannis. Daca Iohannis a putut, poate si Robert Turcescu„, a declarat Elena Udrea, înainte de a intra în sediul DNA, unde a fost chemată la audieri.
Intrebata daca insinueaza ca Iohannis a falsificat semnaturile, Udrea a raspuns: „Da, insinuez ca da. Nu neaparat Iohannis, ca nu el le-a strans, cei de la partid„.
Contactată telefonic de România TV, Elena Udrea a mărturisit că ştie „cazuri concrete” când s-au plătit semnăturile şi s-au mutat de pe un candidat în contul lui Klaus Iohannis.
„Eu cunosc cazuri in tara, de organizatii judetene, care nu puteau sa stranga numarul de semnaturi care fusese stabilit de la Bucuresti si atunci au falsificat semnaturile. Au luat semnaturi pe care le stransesera pentru alte candidaturi si le-au transformat in semnaturi pentru domnul Iohannis. Daca va uitati pe internet, sunt si niste fotografii dintr-un birou in care lucrau niste membri de partid, care mutau semnaturile de pe un registru pe altul. Eu stiu cazuri concrete cand s-au platit semnaturile si s-au mutat de pe un candidat la altul„, a spus Elena Udrea, luni seară, la România TV.
Întrebată de ce nu a făcut un denunţ sau o contestaţie având în vedere că ştia toate aceste lucruri, Udrea a spus că nu face denunţuri. „Rămân de modă veche”, a conchis ea.
„Strângerea de semnături pentru candidaţii PSD, inclusiv Gabriela Firea, s-a realizat fără expunere publică, fără puncte de colectare sau strângere, anunţate şi promovate public. Nu au existat foarte multe informaţii publice cu privire la acest proces de strângere de semnături, deşi la nivelul municipiului Bucureşti sunt necesare circa 80.000 de semnături pentru un partid care îşi depune liste complete de candidaţi la primării şi consilii locale„, a transmis asociaţia „Iniţiativa România”.
Potrivit calculelor „Iniţiativa România”, de la momentul anunţului public şi până la cel al depunerii candidaturii, recordul semnăturilor pare să-l deţină Robert Turcescu cu 1.125 de semnături pe oră în zile de week-end, şi circa 19 semnături pe minut. Turcescu a anunţat pe 22 aprilie că va candida şi urmând ca pe 25 aprilie să-şi depună candidatura.
„Pentru ca domnul Robert Turcescu să poate candida, PMP trebuie să strângă un minim de 18.000 de semnături. Cu alte cuvinte, PMP a strâns cel puţin 9000 de semnături pe zi. Folosind prezumţia generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, ajungem la concluzia că PMP a adunat aproape 1125 de semnături pe oră în zile de week-end şi circa 19 semnături pe minut„, spune asociaţia.