UPDATE ora 13.00 Rudel Obreja a declarat, miercuri, la ieşirea de la ICCJ, că, în ciuda faptului că a fost singurul organizator al Galei Bute, nu i se aduce nicio acuzaţie legată de acest eveniment. Mai mult, spune el, tot procesul în care este implicat este o „făcătură”.
„Interesant este faptul că acest proces se numeşte Gala Bute, iar eu, care am fost singurul organizator al acestei gale, nu am nicio acuzaţie legată de gală. Nimic din tot ce a însemnat organizarea galei nu este imputat de Parchet. S-a plecat cu fonduri europene şi fraudări. S-a dovedit că nu este real. S-au inventat împotriva mea alte acuzaţii. E o făcătură întreagă. Sunt revoltat de modul în care se întâmplă justiţia în ţara asta„, a declarat Rudel Obreja.
UPDATE ora 12.20 Elena Udrea a avut, miercuri, un nou termen în dosarul Gala Bute. Aceasta a declarat, la ieşirea de la ICCJ, că practica Guvernului de a sponsoriza diverse evenimente este frecvent întâlnită şi că Ministerul Turismului nu a făcut nimic ieşit din comun prin faptul că a promovat imaginea României la Gala Bute.
„Gala Bute a fost un eveniment extraodinar de benefic pentru Romania. Si din punct de vedere al promovarii imaginii, si din considerentul nevoii românilor de a-l vedea pe Lucian Bute boxand acasa. Evenimentul a fost aprobat la nivelul Guvernului, sustinut de catre Guvern. A fost o decizie colectiva pe care am pus-o in practica prin intermediul Ministerului Turismului, prin faptul ca noi am facut promovarea Romaniei in cadrul acelei gale, folosind brandul turistic national.
Relevant mi se pare ce a spus ministrul Ariton, ca Ministerul Economiei, prin companiile pe care le avea in subordine, facea permanent astfel de sponsorizari. Sponsorizau campionate de sah, sponsorizau evenimente sportive, culturale. Nu a fost o exceptie faptul ca s-a sponsorizat nici atunci, nici inainte, nici dupa, faptul ca ministerul a sponsorizat si Gala Bute.
Si anul trecut s-a sponsorizat un meci al Simonei Halep, acum Guvernul sponsorizeaza un campionat de handbal. Sunt frecvente astfel de sponsorizari la nivelul Guvernului. Eu ma intreb ce s-a intamplat cu banii care nu s-au mai cheltuit pentru promovarea Romaniei. Ce s-a intamplat cu banii aceiasi, unde s-au dus? Inapoi, la Comisia europeana„, a declarat Elena Udrea.
La termenul de miercuri, Elena Udrea a anunțat că dorește să le pună întrebări inculpaților care și-au recunoscut vinovăția, însă doar Ștefan Lungu a fost de acord, în timp ce Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Dragoș Marius Botoroagă au refuzat.
Elena Udrea, Rudel Obreja, Ion Ariton și Tudor Breazu au solicitat totodată judecătorilor să le fie revocată măsura controlului judiciar. Udrea a declarat că, prin menținerea controlului judiciar, i se încalcă unul din drepturile fundamentale ale omului, dreptul la libera circulație, deoarece nu are voie să plece în străinătate.
„Nu vreau să călătoresc nicăieri, este vorba despre un drept al meu care este restrâns. Eu, în momentul acesta, sunt un cetăţean cu mai puţine drepturi„, a adăugat fostul ministru.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea.