Extrădarea Elenei Udrea se amână. Judecătorii bulgari încă nu au motivat decizia de a o extrăda în România. Fără motivare, autorităţile de la Bucureşti nu pot pune în practică decizia şi Elena Udrea nu poate fi preluată din penitenciarul din Bulgaria pentru a fi adusă la Penitenciarul din Târgşor.
Până când instanţa din Bulgaria va da motivarea, în România se fac pregătiri pentru încarcerarea fostului ministru.
Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), a dezvăluit condiţiile în care fostul ministru îşi va executa pedeapsa la Penitenciarul Târgşorul Nou.
„După ce va fi predată autorităților din România, Elena Udrea va fi depusă la Penitenciarul de femei Ploiești – Târgșorul Nou, în vederea efectuării perioadei de carantinare-observare, timp de 21 de zile, într-o cameră ce îi va asigura un spațiu minim de 4 mp, deoarece fenomenul supra aglomerării nu este atât de accentuat ca în unitățile penitenciare destinate persoanelor condamnate de gen masculin. În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul și personalitatea Elenei UDREA, se efectuează examene medicale, se desfășoară activități de educație sanitară și se evaluează nevoile educaționale, psihologice și sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenție și asistență. La finalizarea acestei perioade, Elenei UDREA i se stabilește Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică prin care se precizează activitățile și programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deținerii”, a explicat Cosmin Dorobanțu.
Citeşte şi: Elena Udrea are probleme cu banii? Îşi vinde apartamentele la cel mai mic preţ de pe piaţă
Potrivit România TV, Elena Udrea va beneficia de pat individual, va avea acces permanent la apă potabilă şi apă caldă zilnic. De asemenea, va avea acces la masă pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere şi bănci, respectiv rafturi pentru păstrarea încălţămintei.
De asemenea, Elena Udrea va putea să se plimbe zilnic în aer liber timp de minimum două ore.
„Este adevărat că nu avem un sistem penitenciar așa cum și-ar dori politicienii infractori dovediți de justiție, însă banii publici furați timp de 10 ani de Elena Udrea și de clientela politică din anturajul acesteia, ar fi putut fi folosiți pentru investiții în condițiile de detenție și de muncă din penitenciare și, poate astăzi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian. Din păcate, am avut o clasă politică din care a făcut parte și fostul ministru Elena UDREA, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai României, ci și educația și sănătatea românilor. Efectele le vedem astăzi”, a declarat Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).
Elena Udrea a fost reţinută în data de 7 aprilie de poliţia de frontieră bulgară, atunci când încerca să treacă cu automobilul în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata. Ea fusese dată în urmărire internaţională după ce ÎCCJ a condamnat-o, în aceeaşi zi, la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Dacă magistraţii bulgari vor decide definitiv că Elena Udrea poate fi extrădată, de aducerea ei în ţară se va ocupa Ministerul de Interne de la Bucureşti. Potrivit ministrului de Interne, procedurile sunt foarte clare, iar durata va fi comunicată de Poliţie, în colaborare cu partea bulgară.
„Procedura este una cunoscută, internaţională. În momentul în care această decizie de astăzi rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale în astfel de situaţii şi va proceda la aducerea în ţară a doamnei Udrea. Cum se va întâmpla acest lucru vor decide poliţiştii. Având în vedere distanţa foarte mică între Sofia şi Bucureşti vorbim despre posiblitatea de a fi transferată în România pe cale terestră”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.