„PNL şi-a expimat punctul de vedere aseară. Nu ştiu ce caută domnul Tăriceanu la Victoria. Votul a fost covârşitor pentru ieşirea de la guvernare”, a declarat Elena Udrea la România TV.
Totuşi Udrea a spus că motivul pentru care PNL s-a retras la guvernare nu este de natură să-i crească popularitatea lui Crin Antonescu. „PNL este dator să dea socoteală electoratului pentru cum a guvernat şi nici nu poate păcăli românii spunând că pleacă din Guvern pentru că nu a primit ce a dorit pentru Klaus Johannis”, a spus Udrea.
În ce priveşte o colaborare cu liberalii în vederea susţinerii de către PMP a lui Antonescu în turul II al alegerilor prezidenţiale, Udrea exclude această variantă. „Crin Antonescu nu va ajunge în turul II, dar electoratul PNL va avea şansa să susţină un autentic candidat al dreptei, al opoziţiei, cel susţinut de către PMP”, a mai spus Udrea.
Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a cerut lui Crin Antonescu să revină asupra deciziei de rupere a USL. În cazul în care nu o va face, Tăriceanu îi solicită lui Victor Ponta să păstreze posturile deţinute de către liberali în administraţia centrală şi să păstreze angajamentele luate în USL, inclusiv susţinerea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale.
„Am vorbit în această dimineaţă (n.r. miercuri dimineaţă) cu Ponta şi mi-a dat asigurări că doreşte să continue proiectul USL în actuala formă. Îmi permit să fac un apel la preşedintele PNL, Crin Antonescu, să revină asupra deciziei pe care a luat-o ieri şi să revină în USL”, a afirmat Tăriceanu.
„Dragă Crin, dacă tu nu-ţi vei asuma tu această responsabilitate, atunci o voi face eu. Îi voi cere premierului Victor Ponta să-şi menţină toate angajamentele în cadrul USL, respectiv menţinerea tuturor poziţiilor în cadrul instituţiilor centrale şi locale, liste comune, candidat la prezidenţiale”, a spus fostul preşedinte al PNL.
Tăriceanu a arătat că, deşi nu a fost partizanul constituirii USL, a considerat că este nevoie ca angajamentele pe care părţile semnatare şi le-au luat să fie respectate. În al doilea rând, a constatat că ruperea USL nu a fost provocată de dispute ideologice precum dezbateri legate de regimul proprietăţii sau politicile fiscale.
„A fost o criză de orgolii, de ambiţii politice. Eu cred că în orice căsătorie apar mici neînţelegeri, dar acestea nu duc obligatoriu la divorţ (…) A fost un spectacol jalnic în care orgoliile au prevalat, iar mesajul către cetăţeni este că sunt priviţi ca nişte pioni pe masa de şah, priviţi cu desconsiderare”, a apreciat liberalul.
El le-a cerut colegilor de partid să-l susţină în încercarea de a păstra USL-ul, Tăriceanu precizând că va discuta cu Victor Ponta pentru a-i face personal propunerile prin care Uniunea ar putea fi salvată.
„Voi rămâne alături de marea familie liberală, dar nu voi accepta decizia luată deoarece s-a bazat pe informaţii false furnizate colegilor mei, care au fost induşi în eroare”, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.