Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat, marţi, că a cerut schimbarea arestului preventiv cu o formă mai ușoară, control judiciar sau arest la domiciliu. Striblea a confirmat că Udrea a primit o scrisoare de ameninţare şi a arătat că aceasta are „o îngrijorare generată de această scrisoare”.
„Poate că această supărare de fapt este îngrijorarea generată de situaţia scrisorii şi sigur că un om care se află într-un mediu pe care nu-l controlează, într-un mediu în care nu are protecţia pe care şi-o doreşte, are această temere şi s-ar putea ca starea ei de spirit să fie fundamental afectată de această chestiune, a spus Striblea.
„Doamna Udrea niciodată nu a reclamat condițiile de detenție. E vorba de cele de arest: Nu a spus că ea are condiţii de arest mai grele decât ceilalţi. Aici la Târgșor a pus problema imposbilităţii de a lua legătura cu avocatul şi de pregătire a apăririi. (…)
Am cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.
În acest moment procesual, ne-am mulțumi şi cu arestul la domiciliu”, a mai precizat avocatul.
Instanța a judecat, de asemenea, contestațiile depuse de fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, și Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, ambii aflați în arest preventiv.
Elena Udrea este încarcerată la Penitenciarul de Femei Târgșor, după ce a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.