Gabriel Sandu le-a spus procurorilor că el a aflat, în prima parte a anului 2009, că pentru finanţarea PDL şi a campaniei electorale a partidului ar fi fost create mecanisme care colectau fonduri din companii înregistrate în jurisdicţii internaţionale, iar de aceste operaţiuni s-ar fi ocupat persoane bine pregătite şi de încredere, „care reprezintă interesele unor corporaţii”.
În declaraţia făcută în faţa procurorilor, Gabriel Sandu susţinea că liderii PDL exercitau presiuni asupra lui şi îl ameninţau cu pierderea funcţiei în caz că nu-şi respecta obligaţiile.
„Imediat după numire am avut o discuţie foarte clară atât cu conducerea PDL pe plan naţional, cât şi cu şefii câtorva organizaţii judeţene PDL dintre care îi nominalizez pe următorii: George Scripcaru (PDL Braşov), Gheorghe Ştefan (PDL Neamţ), Florian Aurelian Popescu (PDL Dâmboviţa), Roberta Anastase (PDL Prahova), si cu domnul Cezar Preda, responsabil PDL Brăila.
Din discuţiile purtate s-a desprins ideea că trebuie să fiu foarte atent şi să le ascult sfaturile, ca pe anumite funcţii-cheie din minister să punem oameni de încredere şi să-i sprijinim, însă am realizat ulterior că aceste numiri vizau multiple funcţii din administraţia publică, dar şi parlamentari şi europarlamentari.
Pentru asta aşteptările liderilor politici ai PDL era să sprijin campaniile electorale.
Astfel, toate cheltuielile şi obligaţiile cu acest scop au fost dispuse ordonate chiar sub presiuni efectuate de conducerea PDL, respectiv EMIL BOC, ELENA UDREA, VASILE BLAGA, ADRIEAN VIDEANU, RADU BERCEANU, ROBERTA ANASTASE, ALIN ALBU, GH. ŞTEFAN etc. Iar asumarea de către mine a acestor obligaţii viza condiţionarea pentru menţinerea în funcţia de ministru al comunicaţiei şi societăţii informaţionale„, a declarat Gabriel Sandu.
„În acest context al presiunilor executate asupra mea, pentru acoperirea de îndată a unor obligaţii financiare necesare campaniilor electorale din 2009, sau nu existau fonduri dinainte pregătite de partid sau persoanele ce susţineau colectarea de bani, m-am întâlnit separat cu fiecare în parte şi la iniţiativa unora dintre ei cu domnii Gh. Ştefan şi Dorin Cocoş.
CITEŞTE ŞI Elena Udrea, despre NUMELE GRELE din Dosarul Microsoft: Toată lumea e bine-mersi! VIDEO
Cei doi mi-au oferit o variantă în rezolvarea deficitului promiţând că-mi garantează asigurarea din surse proprii, dar temporar, a contribuţiei mele la cele două campanii din anul 2009. Îmi amintesc că fiecare îmi oferea un sprijin de aproximativ 2 milioane de euro, în schimb îmi solicitau să obţin semnăturile necesare aprobării HG nr. 460/2009, pentru aprobarea achiziţiei licenţelor Microsoft necesare în perioada 2009 – 2012, precum şi să obţin bugetarea aferentă derulării contractului”, mai susţine fostul ministru.
CITEŞTE ŞI ELENA UDREA, acuzaţii DURE formulate de DNA. Udrea a fost trădată de DECLARAŢIA DE AVERE
Elena Udrea reacţiona pe Facebook după plasarea lui Gabriel Sandu în arest la domiciliu şi anunţa dezvăluiri pe reţeaua de socializare.
„Nu comentez masura luata de instanta in dosarul Microsoft, la cererea DNA, de a-i elibera pe Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, dupa trei luni de arest preventiv, desi este grav ca s-a ajuns sa fii liber daca spui orice despre oricine, sau despre cine trebuie, adica daca faci acuzatii la adresa cuiva, chiar nedovedite.
Ma surprind insa cateva lucruri in acest moment: tacerea presei care urla din toti rarunchii in fiecare zi despre gravitatea faptelor din dosar si, impotriva lui Dorin Cocos, avand astfel pretext sa ma atace pe mine. Acum, desi declaratia lui Gabriel Sandu rascoleste tot sistemul si acuza nume mari precum Vasile Blaga, Roberta Anastase, Adriean Videanu, Radu Berceanu etc. este liniste, pe nimeni nu intereseaza sa discute. A nu se intelege ca eu ii consider vinovati de ceva. Dar pe mine m-au tocat zi de zi fara sa am vreo implicare, in timp ce in cazul celor acuzati de martori este o tacere ciudata.
Apoi, dintr-un dosar prezentat la lansarea lui ca cel mai mare coruptie din Romania, care cuprindea presupuse spagi intre 60 si 100 milioane de euro, din fapte de pe parcursul a 14 ani, trei guverne, toate partidele politice, 9 ministri implicati, zeci de oameni de afaceri si functionari ai statului roman, au ramas doar doi vinovati, arestati preventiv chiar, Dorin Cocos si Gheorghe Stefan! In rest, toata lumea este bine, libera sa isi petreaca vacantele la soare ori sa faca ce pofteste, sa fie Prim Ministru, cazul lui Victor Ponta, sa fie europarlamentar, cazul Dan Nica, sa fie senator, cazul Ecaterinei Andronescu etc. Care va fi mai iute la turnat dintre cei doi ca sa plece si el acasa? Tragic comic ar fi sa scrie fiecare impotriva celuilalt, sa puna justitia in dificultate.
Gabriel Sandu, NOI DEZVĂLUIRI în Dosarul Microsoft. Acuzaţii grele la adresa liderilor PDL
Cred ca ar fi interesant si sa vedem toata declaratia data de Gabi Sandu. Inteleg ca a formulat acuzatii, care nu au aparut, la adresa reprezentantilor unor institutii, care, daca ar fi intr-adevar pomenite, s-ar cutremura profund tara si s-ar duce pe apa sambetei ideea de anticoruptie!”, scria Udrea pe Facebook.
„Când presa, în cea mai mare parte, este fie plătită din bani negri, fie are interese în a ascunde lucruri despre unii şi a exagera ori a minţi de-a dreptul cu privire la alţii, singura soluţie de a spune ceea ce nu se vrea a fi spus este internetul. Unde, din fericire, ne putem exprima liber. De aceea vă voi spune lucruri aici, pe Facebook. Nu Facebook-ul a demonstrat că are forţa de a pune chiar preşedinţi de ţară şi de a face revoluţii?”, a ameninţat Udrea pe aceeaşi reţea de socializare.