Elena Udrea a declarat la România TV că nu i-a chemat la instanţă pe Cătălin Predoiu şi Emil Boc, fost ministru al Justiţiei, respectiv premier la momentul adoptării HG 14/2011 privind organizarea Galei Bute, pentru că i-ar considera vinovaţi de ceva, mai ales că nici ea nu se crede vinovată „de nimic”.
„Pe acuzaţia de abuz în serviciu privind implicarea MDRT în promovarea României la Gala Bute am fost arestată şi am stat în arest preventiv şi am fost trimisă în judecată. Cu privire la dl. Predoiu s-a disjuns cauza şi a rămas să se vadă dacă a săvârşit vreo faptă ilegală. Nu a fost nimic ilegal, nici în aprobarea hotărârea de guvern, nici în aplicarea ei. Dacă eu am fost arestată pentru această acuzaţie mi se pare logic să-i chem pe dl. Predoiu şi pe dl. prim ministru Emil Boc. E obligatoriu din punctul meu de vedere ca aceia care au participat la aprobarea hotărârii să depună depoziţie ca martori pentru a descrie modalitatea în care s-a luat acea hotărâre şi motivul pentru care s-a luat, astfel încât eu să probez susţinerea mea că totul a fost legal”, a declarat Elena Udrea.
Elena Udrea a precizat că acuzaţia de abuz în serviciu, aşa cum este ea prevăzută în Codul Penal în prezent, este una „în baza căreia poţi să arestezi aproape pe oricine a lucrat la stat”. „Abuz în serviciu înseamnă orice acţiune îndeplinită greşit sau non-acţiune, neîndeplinire a unei sarcini, care a produs o pagubă. Mă rog la Dumnezeu ca oamenii din MDRT să nu fi greşit niciodată, să nu fi luat vreo şpagă pentru că având în vedere că lupta anticorupţie se duce pe ţinte mari, pe miniştri, dacă un funcţionar ar fi prins că a greşit sau a luat mită cel mai simplu i-ar fi să spună că aşa i-a spus ministrul Udrea”, a completat fosta şefă de la Turism.
Elena Udrea a ţinut să comenteze şi faptul că unii cred că DNA a început să o ancheteze abia în 2014, pe finalul mandatului lui Traian Băsescu, pentru că până atunci ar fi beneficiat de protecţia şefului statului: „Dacă ar fi aşa, de ce nimeni nu vine azi să spună că o anchetă a fost oprită la ordinul nu-ştiu-cui? Dacă vreodată s-a întâmplat ca pentru Elena Udrea să existe frână, pot ieşi cei care au primit acele indicaţii să spună că li s-a cerut să o protejeze pe Elena Udrea. Şi de ce nu au spus la momentul respectiv”.
Fostul ministru Elena Udrea s-a prezent, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost programat un nou termen în dosarul „Gala Bute”. Aceasta a declarat, la ieşirea de la audieri, că îi va chema în instanţă, ca martori, pe fostul premier Emil Boc şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Elena Udrea a fost trimisa în judecata pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzata de savârsirea a trei infractiuni de luare de mita, abuz în serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
În dosar au mai fost deferiti justitiei si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu – administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, Stefan Lungu – fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia – fost secretar general în Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Nationale de Investitii, Dragos Marius Botoroaga – administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, si anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care inculpata îl conducea.