„Din declaraţia inculpatului Sandu Gabriel rezultă că incultata Elena Udrea şi-a exercitat autoritatea decurgând din funcţia de ministru şi din calitatea de vicepreşedinte PDl pentru a obţine promovarea HG 460/2009 şi asigurarea bugetului necesar derulării contractului. Faptul că Dorin Cocoş a cerut şi a primit bani coroborat cu declaraţia lui Sandu Gabriel din care rezultă că inculpata Elena Udrea a făcut presiuni asupra sa în vederea obţinerii HG sunt de natură să determine, în opinia instanţei, o suspiciune rezonabilă în sensul comiterii infracţiunii pentru care aceasta este cercetată.
Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, audiaţi la DNA. O înfundă sau o salvează pe Elena Udrea?
Inculpata Elena Udrea nu a negat şi a recunoscut discuţia cu Dinu Pescariu, dar i-a dat o altă explicaţie în sensul că Dinu Pescariu i-ar fi cerut doar să afle dacă un anumit avocat care reuşise să deblocheze un cont al unei persoane cercetate în acelaşi dosar este prieten cu şeful unui serviciu secret român, instanţa consideră că se poate vorbi de o suspiciune rezonabilă a comiterii infracţiunii de trafic de influenţă”, se arată în motivarea instanţei.
„Simpla calitate de soţie a lui Dorin Cocoş nu este suficientă pentru a se considera că a avut suficientă pentru a se considera că a avut cunoştinţă de toate acţiunile acestuia şi că a fost de acord cu ele. Pe de altă parte, chiar şi dacă acest lucru ar fi adevărat, Elena Udrea nu ar putea fi acuzată decât de favorizarea infractorului, pentru că există însă o cauză de nepedepsire decurgând tocmai din calitatea de soţie a inculpatului presupus favorizat.
În opinia instanţei, dacă suma de un milion de euro, cât şi banii plătiţi ulterior, după încheierea promisiunii de cumpărare din aprilie 2013, au provenit din comiterea de infracţiuni de către Dorin Cocoş, fiind plătiţi tot de către Dorin Cocoş, nu se poate trage concluzia că automat, datorită calităţii sale de soţie, inculpata Elena Udrea poate fi acuzată de spălare de bani în modalitatea indicată de organele de urmărire penală.
Împrejurarea că inculpata nu are antecedente penale, are studii superioare, este bine integrată social nu este de natură să micşoreze starea de pericol pentru opinia publică întrucât fenomenul corupţiei”, se mai arată în motivare.
Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Microsoft. Decizia ICCJ nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.