Avizele referitoare la hotărârile Parlamentului privind încuviințarea urmăririi penale și a reținerii, dar și respingerea arestării preventive în cazul fostului ministru Elena Udrea, au fost publicate joi în Monitorul Oficial, urmând ca aceasta să fie citată pentru a se prezenta la DNA.
CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu, despre votul în cazul Elenei Udrea: Nu a fost o CONFUZIE. Majorităţii i s-a părut prea mult
Elena Udrea a declarat joi că dacă procurorii vor decide reținerea sa, acest lucru va fi o dovadă că este vorba despre un abuz care are și o componentă mediatică.
„Aștept să se îndeplinească procedurile și, cu siguranță, că o să fiu citată. (…) Acest război pe care îl port de opt luni are și forme care țintesc o bună imagine a celor care instrumentează cauzele împotriva mea. Este clar că componenta mediatică este importantă pentru ei. Deci, având în vedere că sunt foarte preocupați de imagine, mă aștept ca procurorii să gândească pasul următor tot din perspectiva imaginii. Pentru a conștientiza abuzul din cazul meu, cred că ar fi binevenit să fiu reținută și să port din nou cătușe. Mă aștept ca, pe măsură ce acțiunile procurorilor vor deveni transparente în intenția lor de a o înfunda pe Elena Udrea, oamenii să perceapă abuzul. Dacă atunci când voi ajunge să dau declarații în fața procurorilor, vor decide să mă rețină, eu zic că este încă un abuz care are și o componentă mediatică”, a declarat Elena Udrea la B1 tv.
„Cred că acum este o luptă pur și simplu să mă reducă la tăcere. Sunt foarte puțini cei care au curaj să vorbească. (…) Oamenii aceștia sunt cei care zece ani de zile au stat de aceeași parte a baricadei cu mine. Măcar din acest punct de vedere, oamenii au încredere că ceea ce spun are la bază o realitate pe care o cunosc din experiență proprie. De aceea această acțiune continuă, abuzivă, a procurorilor, de a mă determina într-un fel să tac. Temerea nu este că aș putea să vorbesc despre alți lideri politici. Nu. Problema este să nu spun despre sistem și despre cei care doresc, prin forța cătușelor, să ia puterea din mâna parlamentarilor și a clasei politice”, a mai declarat fostul ministru.
Plenul Camerei Deputaţilor a admis, miercuri, cererea privind reţinerea şi a respins arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea. Încuviinţarea reţinerii a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor cu 123 de voturi „pentru” şi 119 „împotrivă”.
Deputaţii au respins încuviinţarea arestării preventive, înregistrându-se 115 voturi „pentru” şi 105 „împotrivă”, în condiţiile în care pentru adoptare erau necesare 122 de voturi – majoritatea deputaţilor prezenţi. Ca urmare, în acest caz nu a fost întrunit numărul de voturi necesar pentru adoptarea hotărârii. Anterior, plenul Camerei Deputaţilor aprobase cererea DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a Elenei Udrea, cu 193 de voturi „pentru” şi 106 „împotrivă”, scrie Agerpres.
Citeşte şi: DNA a primit avizele Parlamentului în cazul Elenei Udrea: Nu m-au invitat încă la audieri
Cererile DNA au fost făcute în cazul unui nou dosar privind perioade când Elena Udrea era ministru, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată, fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 — 2012).