ELENA UDREA a câştigat alegerile în PMP, învingându-l detaşat pe contracandidatul ei, fostul consilier prezidenţial şi ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.
„Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi vă promit că vom construi împreună partidul acela de care România are nevoie. Vă promit că vom schimba împreună clasa politică. Vă promit că vom schimba împreună România în bine, vă promit că vom conta în alegerile prezidenţiale din această toamnă. Vă promit că vom fi primul partid din România în 2016. Mult succes”, a declarat Elena Udrea, după alegerea sa în funcţia de preşedinte al PMP.
La rândul său, Daniel Funeriu a mulţumit votanţilor săi, adăugând că este şi pentru el o responsabilitate votul acordat.
„Începând de astăzi avem un singur obiectiv, Preşedinţia României în noiembrie 2014. Niciunul dintre membrii acestui partid care m-au votat nu trebuie să lipsească la apelul partidului pentru a câştiga Preşedinţia României”, a adăugat Funeriu.
După momentul primului cuvânt în calitate de preşedinte al PMP, Elena Udrea a coborât de pe scena reuniunii pentru a-l îmbrăţişa pe fostul lider al partidului, Eugen Tomac.
Elena Udrea şi Daniel Funeriu au fost sigurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia PMP după ce Adrian Papahagi, Adrian Rădulescu şi Gelu Vişan s-au retras.
Delegații la Congresul Partidului Mișcarea Populară (PMP) au votat, sâmbătă, şi modificarea Statului partidului, stabilind astfel o structură de conducere care prevede un număr de funcții mai mare decât cele stabilite la momentul înființării formațiunii. Astfel, s-au creat funcții de vicepreședinte și secretar executiv pe nouă domenii de activitate, iar la nivelul secretariatului general pe lângă funcția de secretar general s-au adăugat și două funcții de secretari executivi.
Noua structură de conducere a PMP prevede 24 de funcții și se va numi Comitetul Executiv Național.
Trei candidaţi pentru şefia PMP
La funcţia de preşedinte al PMP şi-au anunţat candidatura Elena Udrea, Adrian Papahagi, Adrian Rădulescu, Gelu Vişan şi Daniel Funeriu. Sâmbătă, la începutul congresului, rând pe rând, fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu, Gelu Vişan şi Adrian Papahagii s-au retras din cursa pentru şefia PMP.
„Sunt om de echipă şi am suficientă experienţă politică încât să înţeleg ce drum trebuie să urmeze Mişcarea Populară pentru a deveni principalul partid de centru-dreapta din România. Avem nevoie de un lider autentic, care să adune oamenii în jurul lui, gata să muncească 24 de ore pe zi dacă este nevoie, care să se lupte cu adversarii politici şi să fie şi carismatic. De aceea, cred că soluţia este Elena Udrea. M-am înscris primul în această competiţie, înainte ca ea să se înscrie, aşa că acum am decis să mă retrag şi să îi acord Elenei Udrea suştinerea mea”, a declarat Adrian Rădulescu.
Potrivit ultimului sondaj de opinie IRES, românii o văd pe Elena Udrea preşedintele în partidul lui Traian Băsescu. În plus, acelaşi sondaj arată că rezultatele PMP la europarlamentare sunt bune şi foarte bune, cu atât mai mult cu cât este un partid nou-înfiinţat. Pe de altă parte, românii nu-l regretă pe Crin Antonescu şi văd cu ochi buni retragerea sa.
Pentru funcţia de secretar general candidează Cristian Petrescu, iar pentru cele de două funcţii de secretar general adjunct – una pe relaţia cu teritoriul şi cealaltă pe cancelarie şi logistică – Ionuţ Sergiu Diacomatu şi Gelu Vişan.
La funcţia de vicepreşedinte al Departamentului pentru strategii şi relaţii politice şi-au depus candidaturile următorii: Teodor Baconschi, Ion Ştefan Vlaston, Mihai Radu Cristescu, Adrian Papahagi, iar pentru funcţia de secretar executiv aferent aceluiaşi Departament candidează Corina Gheorghe, Vasile Gherasim.
Pentru funcţiile de vicepreşedinte şi, respectiv, secretar executiv pe Departamentul pentru Politici Publice candidează Marin Anton şi Adrian Rădulescu.
La funcţiile de vicepreşedinte şi secretar executiv aferente Departamentului Resurse Umane candidează Cătălin Cristache şi Nicolae Ivăşchescu.
Pentru funcţiile de vicepreşedinte şi secretar executiv pentru Departamentul de comunicare şi imagine candidează Florian Dumitru Staicu şi Ciprian Mihai Rogojan.
Pentru ocuparea funcţiilor de vicepreşedinte şi secretar executiv aferente Departamentului pentru Administraţie Publică şi-au înscris candidaturile Gabriel Berca şi Iorga-Claudiu Palaz.
La funcţiile de vicepreşedinte şi secretar executiv la Departamentul pentru relaţii cu mediul de afaceri şi patronate candidează Marian Berdan, Mihail Florin Secară, Erich Gunter Wotsch, Florin Gheorghe.
La funcţiile de vicepreşedinte şi secretar executiv la Departamentul pentru relaţii cu societatea civilă şi sindicatele candidează Petru Movilă şi Mihaela Stoica.
Pentru funcţiile de vicepreşedinte şi secretar executiv la Departamentul românii de pretutindeni candidează Eugen Tomac şi Dan Radu Zătreanu.
La funcţiile de vicepreşedinte şi secretar executiv aferente Departamentului de relaţii internaţionale şi-au înscris candidaturile Cristian Preda şi Valerian Vreme.
Candidaţii pentru funcţia de preşedinte şi respectiv membru în Comisia de arbitraj şi integritate a PMP sunt Rizia Tudorache, Edmomd Tălmăcean, Neculai Enache, Cătălin Constantin Mic-Voinea, Paul Toderică, Cornel Ştirbeţ, Andrei Jean Fălcesu.
Pentru funcţiile de preşedinte şi, respectiv, membru în Comisia Centrală de Cenzori a PMP candidează Voicu Lepădatu, Simion Dumitru şi Marian Albulescu.