Tot joi, Elena Udrea şi-a dat demisia din Partidul Democrat- Liberal, iar după numai câteva ore a anunţat că se alătură nou înfiinţatului PMP.
Elena Udrea a declarat că s-a înscris în Partidul Mişcare Populară din dorinţa de a revigora opoziţia la USL şi de a continua proiectele începute de Traian Băsescu, în condiţiile în care actuala conducere a PDL, prin „anumiţi purtători de mesaje”, a ales să lupte mai mult cu ea decât cu PSD şi cu Uniunea Social Liberală.
„Astăzi mă despart de un partid, dar rămân într-o echipă. Mă despart de un partid în care de opt ani de zile am avut succese în politică. Am câştigat alegeri împreună, am dat cel mai bun guvern al României de după 1989 împreună, am câştigat Preşedinţia României împreună cu Traian Băsescu, dar aleg după 10 ani de politică să rămân într-o echipă. (…) m Aales să fiu consecventă cu lupta mea de 10 ani în politică şi să continui să cred că se poate, cu efortul oamenilor politici de bună-credinţă, să trăim la un moment dat într-o Românie mai bună. Cu atât mai mult astăzi, când vedem o ţară ce a încăput pe mâna USL-ului, o ţară în care un partid-stat doreşte să controleze justiţia, un partid-stat care încalcă toate regulile democratice (…). În România acestor zile este cu atât mai mult nevoie de o forţă politică în stare să se opună USL. (…) Vocea Opoziţiei şi astăzi, ca întotdeauna, este vocea lui Traian Băsescu. Eu cred că o forţă în stare să se opună credibil USL-ului, care să facă într-adevăr opoziţie, o forţă politică în stare să nu pactizeze cu USL-ul este necesară. (…) Eu cred că o astfel de forţă este Mişcarea Populară, este un proiect politic curajos, de viitor’, a afirmat Udrea.
În opinia sa, astăzi „în PDL există un curent care s-a dezis de propria istorie de succes, de propria guvernare, de lucrurile bune care s-au făcut în guvernarea Boc (…) şi, mai grav, s-a dezis de Traian Băsescu”. Totodată, fostul ministru al Turismului a dat de înţeles că şi alţi democrat-liberali îi vor urma exemplul şi se vor alătura Partidului Moşcarea Populară.
„Vom reuşi să revigorăm Opoziţia în România. (…) Cred că prin curaj, prin determinare, prin ceea ce avem de făcut vom reuşi să şi câştigăm această bătălie pe care o ducem în primul rând cu USL-ul”, a spus ea.
Udrea a precizat că s-a înscris în PMP ca simplu membru. „Nu am discutat despre congres. Vin ca simplu membru în Mişcarea Populară. (…) Cred şi acum ca întotdeauna că funcţia este cea mai puţin importantă în acest moment. Nu exclud o eventuală candidatură, dar nu am discutat despre congres şi despre funcţii”, a susţinut ea.
Elena Udrea a mai declarat că nu l-a informat pe preşedintele Traian Băsescu despre intenţia sa de pleca din PDL şi de a trece la PMP, dar că în trecut au existat astfel de discuţii.
Udrea nu vrea în Parlamentul European
Deputatul de Neamţ a precizat că este prea devreme să se pronunţe cu privire la o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidenţiale, dar a adăugat că va continua să clameze necesitatea ca forţele de centru-dreapta să aibă un candidat unic la Preşedinţie. Totodată, ea a exclus o posibiliă candidatură la alegerile europarlamentare din acest an.
„Nu abandonez proiectul de acţiune unitară a dreptei, pentru că ştiţi că de luni de zile încerc, militez pentru unitatea dreptei în România, pentru acţiune comună, dar aţi văzut cu toţii răspunsul actualei conduceri a PDL, dar nu numai. Orgolii sunt peste tot, la toţi liderii de centru-dreapta. Speranţa mea este acum că vom avea un candidat unic la Preşedinţia României. Voi continua să susţin că este nevoie de un candidat unic la Preşedinţia României„, a spus Udrea întrebată dacă PMP ar trebui să aibă un candidat propriu la prezidenţiale sau îl va susţine pe liderul Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu.
Elena Udrea a mai spus că este prea devreme să se pronunţe cu privire la o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale şi că principalul obiectiv al PMP sunt acum alegerile europarlamentare. Totuşi, deputata a precizat că nu va candida pentru un post de europarlamentar.
PDL convocase pentru 1 februarie, la Braşov, Colegiul Director lărgit şi Biroul Permanent Naţional al partidului, la care fusese invitată şi Elena Udrea, pentru „a explica declaraţiile sale publice critice faţă de deciziile partidului”.
Surse din PDL au arătat că astfel de convocări preced de obicei deciziile de excludere din partid.
Conform surselor citate, Elena Udrea l-a sunat joi pe Gheorghe Flutur, căruia i-a spus că nu vine la Braşov şi că a demisionat din partid.
Miercuri, Eugen Tomac a precizat miercuri că Partidul Mişcarea Populară aşteaptă să aibă alături şi alţi oameni politici cu experienţă şi a precizat că sunt bineveniţi toţi cei care corespund criteriilor partidului, adică cei care nu au probleme cu justiţia şi sunt preocupaţi de viitorul României.
VEZI SI:
ELENA UDREA şi-a dat DEMISIA din PDL