Udrea, condamnată la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, a calificat procesul său drept inechitabil şi a explicat că, pe 7 aprilie 2022, patru dintre cei cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au respins contestația sa bazată pe decizia CCR 685/2018. Această decizie prevedea că dosarele judecate de completuri de cinci judecători nespecializate ale ICCJ sunt nelegale și trebuie rejudecate.
Judecătorii implicați în acest caz—Alina Ioana Ilie, Oana Burnel, Dan Andrei Enescu și Anca Alexandrescu—au refuzat să aplice decizia CCR, susține Udrea. Ea a mai adăugat că o situație similară ar putea apărea în cazul recursului formulat de Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, care solicită anularea alegerilor prezidențiale pe baza deciziei CCR 32/2024. În acest context, Udrea a atras atenția asupra impactului potențial al unei astfel de hotărâri, care ar putea afecta drepturile a milioane de alegători.
Elena Udrea a subliniat că ignorarea deciziilor CCR nu este un fenomen izolat. Ea a menționat și decizia 417/2019, care impunea rejudecarea dosarelor soluționate de completuri nespecializate în cazuri de corupție. În cazul său, condamnarea inițială a fost pronunțată de un complet de trei judecători care nu aveau competență în materia corupției. Udrea consideră că această ignorare a contribuit direct la verdictul împotriva sa, încălcând dreptul la un proces echitabil.
Udrea a folosit rețelele sociale pentru a critica declarațiile unor foști judecători CCR care susțin că deciziile Curții sunt obligatorii și respectate întotdeauna, oferind exemple concrete din propria experiență.
„Aud cum foști judecători ai CCR susțin că domnul Călin Georgescu nu are nicio șansă, nici la Înalta Curte, nici la CEDO sau CJUE să obțină reluarea turului 2 la alegerile prezidențiale, pentru că decizia CCR nu poate fi încălcată, pentru că este obligatorie și pentru că atât instanțele din țară, cât și cele europene, trebuie și vor respecta ceea ce a decis CCR! Serios?!!!
S-a uitat deja că în dosarul meu fabricat „Gala Bute”, din 7 aprilie 2022, 4 judecători din 5 de la Înalta Curte au hotărât să nu aplice decizia CCR care spunea că am fost judecată cu încălcarea legii de judecători aleși special de Statul Paralel ca să mă condamne, și cei 4 judecători au refuzat să deschidă dosarul Gala Bute, iar eu am ajuns la pușcărie, iar Rudel Obreja condamnat și el abuziv a și murit în pușcărie!!! Atunci cum s-a putut?”, a scris aceasta pe Facebook.
Ea a continuat prin a evidenția că aceeași Înalta Curte, care i-a refuzat dreptul la un proces echitabil, ar trebui acum să fie consecventă și să ia decizii corecte în cazuri cu implicații naționale.
„Dacă Înalta Curte a călcat în picioare dreptul meu la un proces corect, acum, când e vorba de a apăra dreptul a 9 milioane de români de a vota liber, cu atât mai mult ICCJ trebuie să lase neaplicată decizia CCR de anulare a turului 1 la prezidențiale.”, a adăugat ea.