Udrea şi Bica au depus cerere de azil, dar nici acea cerere nu împiedică operaţiunea de extrădare, potrivit şefului Interpol din Costa Rica.
„Elena Udrea are ordin de reţinere internaţională pentru mită şi abuz în serviciu, Elena Udrea a fost la un moment dat în România ministrul turismului.
La ora 2.00, a fost reţinută Alina Bica, are o notă roşie în baza Interpol, pe Alina Bica au acuzat-o de corupţie, la un moment dat a fost şefa DIICOT.
Ambele sunt reţinute la noi, sunt în detenţie preventivă, se aşteaptă ca procesul de extrădare să fie pus în aplicare imediat.
Odată ce le-am reţinut, Guvernul care aşteaptă să fie extrădate are două luni să facă tot procesul, însă persoanele reţinute acum au şi câteva avantaje pe care le-ar putea folosi pentru ca acest proces să nu fie dus până la capăt.
Cele două sunt reţinute într-un centru penal al Ministerului Justiţiei pentru că acum statutul lor e de persoane care urmează să fie extrădate, au intrat în februarie legal în ţara noastră, avem o solicitare de refuz de exil, vom vedea cum se va duce la capăt procesul de deportare.
Dacă (Elena Udrea – n.r.) are şi un copil nu e un impediment pentru a duce la capăt procedura de extrădare”, a spus oficialul.
Declaraţia completă a şefului Interpol Costa Rica
„Numele meu este Gustavo Chinchilla, sunt șeful Interpol Costa Rica. Ieri, ofițerii Interpol Costa Rica în colaborare cu reprezentanții serviciului de informații și siguranță națională au reținut două cetățene de naționalitate română care se aflau în țara noastră. Ambele au mandate internaționale de arestare și de extrădare în România emise de biroul Interpol de la București. Prima femeie se numește Elena Udrea și are mandat internațional de arestare pentru infracțiunile de mită abuz de putere. Doamna Udrea a fost ministrul Dezvoltării și Turismului. A fost reținută la ora 10 dimineața în zona Savana Est.
Apoi la ora 14 a fost reținută doamna Alina Bica, de asemenea căutată de autoritățile din România. Are mandat emis de biroul Interpol de la București. Ea este acuzată de mai multe infracțiuni, printre care și corupție. Doamna Bica a deținut funcția de șefă a DIICOT. Ambele persoane au fost duse ieri în arest și acum se află în arest preventiv pentru 2 luni în închisoarea ”Vilma Curling Rivera” unde așteaptă să se judece cererea de extrădare. De obicei, odată ce am efectuat reținerea, Guvernul care a cerut extradarea are două luni să finalizeze toate demersurile de care este nevoie. În schimb, persoanele care sunt în acest moment reținute au de asemenea dreptul să facă anumite recursuri pentru a încerca ca acest proces să nu fie dus până la capăt. Sunt reținute într-un arest al Ministerului Justiției pentru că situația lor din acest moment este cea a unor oameni extrădabili. De aceea, trebuie să rămână într-o închisoare indiferent de condițiile în care au intrat în țară. Ele au intrat legal în februarie anul acesta în țara noastră și am înțeles că au făcut cerere să obțină statutul de refugiat, cerere pe care o așteptăm să fie rezolvată ca să vedem dacă se poate realiza procesul de extrădare.
Faptul că are aici un copil nu este un obstacol ca procesul de extrădare să fie dus până la capăt cel puțin până în acest moment. Noi am avut cunoștință despre prezența lor în țara noastră din momentul în care am intrat. Însă abia la sfârșit de august, început de septembrie mandatul internațional de arestare a fost omologat de judecători. Și atunci, în perioada de la momentul în care au intrat în țară până la momentul la care le-am reținut le-am ținut sub supraveghere. Chestiuni tipice pentru cazuri de acest gen. Nu există niciun fel de investigații asupra unei terțe persoane în legătură cu ele în țară. Ele se mutau între trei zone din Costa Rica în locuri diferite. Trăiau în proprietăți diferite”.
Avocatul din România al Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, spunea, joi dimineață, că șansele de extrădare ale fosrtului ministru sunt zero, în condițiile în care copilul acesteia este cetățean costarican. Totoată., Alina Bica ar putea și ea să scape de extrădare, deoarece este acuzată de o faptă care în legislația de acolo nu are corespondent.
Citeşte şi: Internauţii au luat cu asalt pagina de Facebook a Elenei Udrea. Ce mesaje i-au transmis după reţinerea sa
„E posibil să putem vorbi despre o măsură preventivă pe perioada soluționării de extrădare, dar sperăm să fie o măsură temporară. După opinia mea, care e o opinie personală, șansele sunt zero (nr: de extrădare)”, a declarat Veronel Rădulescu, apărătorul Elenei Udrea.
Citeşte şi: Elena Udrea a ajuns după gratii încălţată cu sandale de 700 de dolari
Între timp, publicația Diario Extra prezintă noi informații despre reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica.
Aceasta a avut loc în zona Sabana Oeste, din San Jose, în faţa unei cafenele celebre. Cele două au fost reţinute de agenţi Interpol însoţiţi de membri ai Direcţiei pentru Informaţii şi Securitate din Costa Rica, potrivit Diario Extra.
Citeşte şi: ÎNFIORĂTOR. Imagini din închisoarea unde se află Elena Udrea, reţinută de Interpol în Costa Rica
„După acţiuni de investigare şi monitorizare, două femei în vârstă de 44 de ani, ambele românce, date în urmărire de autorităţile române, au fost reţinute miercuri. Una dintre cele două femei, cu numele Udrea, era vizată de o alertă roşie de notificare a Interpol, pentru infracţiuni referitoare la corupţie şi abuz în serviciu, în baza unui mandat emis de Interpol Bucureşti”, anunţă Biroul pentru investigaţii judiciare din Costa Rica.
Publicația oferă și o nouă fotografie, care o arată pe Elena Udrea lângă mașina ofițerilor, alături de iubitul ei și copilul nou-născut care este într-un cărucior.