Elena Udrea speră ca va ieși din închisoare, luni, asta dacă judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor decide să admită calea extraordinară de atac formulată de fostul ministru, care ar duce la eliberarea sa. În premieră pentru dreptul penal din România, judecătorii trebuie să se pronunțe într-o chestiune de procedură.
Blonda de la Cotroceni a depus la Instanța Supremă o contestație prin care a cerut ca sentința de șase ani de închisoare în celebrul dosar ”gala Bute”, să fie desființată.
Procurorii DNA se opun vehement punerii în libertate, iar avocații susțin că detenția fostului ministru încalcă legea.
Elena Udrea se află în prezent, încarcerată la penitenciarul de la Târgșor, ea fiind audiată în procedura specială a teleconferinței, nefiind adusă fizic la termenele de judecată care au lor la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Apărătorii Elenei Udrea cer sesizarea Curţii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pe motiv de lipsă de predictibilitate a legii din România, deoarece ea nu are apel la o cale extraordinară de atac, cu alte cuvine un apel la apel.
„Susțin admisibilitatea apelului și din perspectiva dreptului european. Dacă veți considera că nu e admisibil din perspectiva dreptului național, vă rog să sesizați CJUE din perspectiva dreptului european”, a declarat Elena Udrea.
Avocatul Veronel Rădulescu, unul dintre apărătorii Elenei Udrea, a solicitat instanței să declare ca admisibil, în principiu, apelul declarat de aceasta împotriva contestației în anulare și sesizarea CCR.
„Legea nu definește în mod clar și previzibil modul în care se pronunță deciziile în cazul contestațiilor în anulare. Vă rog să nu uitați jurământul depus: jur să respect Constituția și legile țării. Dacă respingeți (calea de atac – n.r) ca inadmisibilă, dezbrac această robă și mă duc în agricultură!”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu.