Elena Udrea a dezvăluit vineri seara, la ieşirea de la DNA, că procurorii i-au înmânat o citaţie într-un alt dosar. „Am spus mai mult decât ştiau procurorii. Am dat indicii concrete, faptice, la modul în care banii au ajuns la partid si au fost cheltuiţi. Cred că am spus lucruri pe care procurorii nu le ştiau şi, ca să vedeţi că nu sunt paranoică, SURPRIZĂ, în timp ce nu se terminaseră actele de procedură în acest dosar mi s-a înmânat o altă citaţie într-un alt dosar. Cred că la DNA ar trebui să se înfiinţeze secţia de Urmărire Penală a Elenei Udrea. Asta i-am spus şi doamnei procuroare„, a declarat Elena Udrea.
Totodată, ea a adăugat că se va adresa instituţiilor internaţionale de apărare a drepturilor omului şi ambasadelor din România, considerându-se persecutată de sistem. „Este evident că sunt o ţintă pentru DNA şi din acest moment mă consider o persoană persecutată a sistemului. Voi face plângere tuturor ambasadelor din România şi tuturor instituţiilor internaţionale care se ocupă de Drepturile Omului. Nu se poate că într-o instituţie care pretinde că are 7.000 de dosare penale, cu denunţuri făcute împotriva unor lideri politici importanţi, DNA să aibă pe bandă rulantă dosare pentru Elena Udrea„, a mai spus Udrea.
Elena Udrea a anunţat că procurorii au impus împotriva sa măsura controlului judiciar pe cauţiune, suma stabilită fiind de 5 milioane de lei. „În acest dosar s-a impus măsura controlului preventiv pe Cauţiune. Cauţiune record în România, nu s-a mai întâmplat să fie pus cineva sub cauţiune pe 5 milioane de lei. În condiţiile în care DNA mi-a pus sechestru pe toate bunurile pe care le am – conturi, bunuri mobile şi imobile cu obligaţia să depun această cauţiune în cinci zile, trei fiind de weekend. Dacă nu plătesc se va cere o măsură mai grea împotriva mea (…) Nu am cum să plătesc, toate bunurile mele sunt sechestrate de DNA„, a spus Elena Udrea. Această este cea mai mare cauţiune cerută vreodată în România.
Comunicatul DNA:
Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la data de 28 octombrie 2015, a cererilor transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale, de reținere și de arestare preventivă), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (5.000.000 lei) față de inculpata UDREA ELENA GABRIELA, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 – februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Udrea Elena Gabriela trebuie să respecte următoarele obligații:
a)să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată,
b)să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c)să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d)să nu părăsească municipiul București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
e)să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunii și martori și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale,
Inculpatei Udrea Elena Gabriela i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, inculpata Udrea Elena Gabriela va depune o cauțiune în valoare de 5.000.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatei la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.
Inculpatei Udrea Elena Gabriela i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă.