Elena Udrea, către deputaţi: Nu vă cer CLEMENŢĂ, dar nu fiţi părtaşi la un abuz care este ARESTAREA mea

Elena Udrea şi-a făcut apărarea, în plenul Camerei Deputaţilor, înainte de votarea cererilor de urmărire penală şi arestare, într-un discurs în care s-a declarat "ţinta" unui om care deține secretele tuturor şi vrea acapararea puterii. Udrea le-a cerut colegilor deputaţi să votere cererile DNA de urmărire penală, dar să nu fie părtaşi la"un abuz care este încercarea de arestare" a sa.
Filip Stan
09 feb. 2015, 17:46
Elena Udrea, către deputaţi: Nu vă cer CLEMENŢĂ, dar nu fiţi părtaşi la un abuz care este ARESTAREA mea

Deputatul Elena Udrea a denunțat, în faţa colegilor deputaţi, decredibilizarea și slăbirea Parlamentului în fața unor „instituții de forță”, susținând că este pusă la „stâlpul infamiei” pentru că a dezvăluit lucruri despre un reprezentant al serviciilor de informații.

„Luni a avut loc o ședință a Comisiei parlamentare de control a SRI din care nu am aflat nimic. Mai mult, cei care trebuiau controlați, la finalul ședinței, au fost lăudați, lucru care a relevat raportul de forțe care există între reprezentanții acestei instituții și cei care ar trebui să le cenzureze activitatea.

În același timp, un parlamentar al României, de data aceasta Elena Udrea, este pus la ‘stâlpul infamiei’, cu 3 cereri de începere a urmării penale, 3 cereri de arestare preventivă, dintre care una de reținere și arestare preventivă. Aștept aici execuția. Această slăbirea a Parlamentului fragilizează democrația și lasă loc abuzului exercitat în mod ocult și discreționar. Ceea ce se întâmpla azi cu mine nu are legătură cu Elena Udrea, în locul meu putea să fie domnul Victor Ponta sau domnul Crin Antonescu, dacă aceștia ar fi spus lucrurile pe care le-am susținut public în ultimele săptămâni, dacă ar fi vorbit despre acapararea puterii în mâinile unui singur om care deține secretele tuturor, ar fi devenit la fel ca mine — țintă. (…) Vin în fața dvs. și vă spun că nu e normal, avem obligația să spunem adevărul, indiferent despre ce și despre cine, nu ne trebuie să ne lăsăm cuprinși de frică”, a declarat Elena Udrea de la tribuna Camerei Deputaților.

Elena Udrea le-a cerut, totodată, deputaţilor să voteze conform conştiinţei şi să aprobe favorabil cererile de urmărire penală.

„Vă solicit să aprobaţi favorabil cererile de urmărire penală, dar dosarele în care sunt implicată nu au un caracter politic”, a sublinat Udrea.

Când poate ajunge ELENA UDREA la închisoare dacă deputaţii dau undă verde ARESTĂRII

Ea a dorit să precizeze că vorbește în fața colegilor din Parlament nu despre propria persoană, ci despre ceea ce se întâmplă în România, despre lucruri importante, precum democrație, libertate și exercitarea transparentă a puterii.

„Timp de 10 ani am luptat pentru un stat de drept, pentru independența justiției și pentru instituții puternice. În același timp, sunt dintre cei care au acuzat Parlamentul că nu poate garanta progresul României și nu poate da țării viitorul de care are nevoie. Am vorbit despre ineficiența Legislativului din care fac parte, despre reducerea numărului de parlamentari la 300 și despre nevoia unei noi clase politice. În contrapondere am insistat pe nevoia întăririi Justiției — DNA, CSM, ÎCCJ, ANI — și pe reformele pozitive care au avut loc la nivelul serviciilor de informații din România. Am încercat prin acțiunile și discursul meu să mut greutatea deciziilor dinspre Parlament spre alte instituții. Într-o anumită măsură recunosc că am greșit, am slăbit legitimitatea publică a Parlamentului pentru a crește prestigiul altora, din păcate. Constat astăzi, eu însămi, ce înseamnă să fi parte a unei clase politice și a unui parlament decredibilizat și slăbit, pe fondul ridicării de statui unor instituții de forță”, a spus Elena Udrea.

Ea i-a invitat pe „politicenii buni sau răi” să exercite puterea în România.

„Iar motivul este simplu: politicenii au legitimitatea dată de votul popular, ei pot fi trași la răspundere pentru acțiunile lor, pot fi trimiși acasă, pot fi sancționați prin vot atunci când greșesc. Asta în timp ce oameni din instituții precum serviciile de informații fac exces de putere, fără ca cineva să aibă pârghiile democratice de a-i sancționa„, a adăugat Elena Udrea.

Deputatul Elena Udrea le-a cerut colegilor deputați să lase justiția să funcționeze în cazul său și să nu fie părtași la un „abuz” – încercarea de arestare a sa.

Știu că există o presiune publică asupra dumneavoastră, știu că există presiuni și de altă natură și chiar calcule politice. Ceea ce vă cer eu astăzi nu este clemență, nu este să blocați justiția, din contră, vă cer să lăsați justiția să funcționeze și în cazul Elenei Udrea. Vă cer ca Elena Udrea, dacă este acuzată de ceva, să fie anchetată, ceea ce vă cer în schimb este să nu fiți părtași la un abuz care este încercarea de arestare a mea. Vă cer să fiți puternici și să votați conform conștiinței pe care o aveți, dând Parlamentului rolul și importanța pe care această instituție ar trebui să o aibă într-un sistem democratic în care fiecare putere își exercită atribuțiile în mod legal și nicio putere nu poate exercita asupra altei puteri din stat un abuz”, a declarat Elena Udrea în plenul Camerei Deputaților.

Ea reafirmat că tot ceea ce a susținut în ultima perioadă este adevărul pe care îl știe.

„Nu vă cer astăzi să purtați acest război în numele meu. Nu vă cer nici măcar să veniți alături de mine, pentru că știu că este greu, aveți familii, aveți cariere, aveți multe de pierdut. Gândiți-vă doar că undeva trebuie trasă o linie, cineva trebuie să spună adevărul, iar eu mi-am luat acest angajament, chiar dacă presupune un sacrificiu personal. Vin astăzi în fața dvs. și spun același lucru pe care l-am susținut mereu — oamenii trebuie să fie egali în fața legii. Legea trebuie să funcționeze în cazul tuturor și în cazul unui parlamentar, și în cazul unui fost ministru, iar Parlamentul nu trebuie să fie scut în fața justiției„, a arătat Udrea.

Deputatul a susținut că cei care au inițiat afacerea Microsoft nu numai că sunt în libertate, își permit să petreacă sărbătorile de iarnă la Miami.

„Vă întreb într-un dosar care a pornit ca cel mai mare dosar de corupție din România (…) într-un dosar în care au fost vehiculate numele a nouă miniștri presupuși vinovați, a zeci de persoane, oameni de afaceri, angajați ai instituțiilor, de asemenea presupuși vinovați, astăzi avem în închisoare doi oameni care nu au acceptat să spună lucrurile care le-au fost cerute să fie spuse și se cere arestarea preventivă a Elenei Udrea în condițiile în care toate celelalte persoane presupuse a fi vinovate sunt în libertate. Cei care au avut activități direct în derularea acestui contract sunt în libertate, iar cei care au inițiat această afacere nu numai că sunt în libertate, își permit să își petreacă sărbătorile de iarnă la Miami”, a spus Udrea.

Deputatul a punctat că „nu există niciun argument legal” pentru care să se ceară arestarea preventivă a sa, adăugând că există în schimb teama de ceea ce poate spune.

„Există un singur motiv pentru care în doar cinci zile s-au abătut asupra mea șase cereri de arestare preventivă, de urmărire penală, iar acest motiv este reducerea mea la tăcere. Elena Udrea trebuie să tacă, pentru că adevărurile pe care eu le spun, pe care le pot spune de acum încolo sunt periculoase pentru unii”, a arătat Udrea.

Udrea a precizat că ultima perioadă nu a fost simplă, dar a avut ocazia să regăsească unul dintre discursurile și poemele pastorului luteran Martin Niemoller — „La început au venit”, poem pe care l-a citit în plen.

Declarația a fost făcută înainte ca plenul Camerei Deputaților să dea votul pe mai multe cereri ale DNA care o privesc pe Elena Udrea și care vizează încuviințarea urmăririi penale și arestarea preventivă în două dosare, Gala Bute și Microsoft.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte