Elena Udrea a ieşit în jurul orei 13.30 de la DNA şi a anunţat că nu poate face declaraţii legate de cauzele penale în care este implicată. Udrea a precizat în schimb că va merge în plenul Camerei Deputaţilor când vor fi discutate şi avizate cererile DNA de încuviinţare a urmăririi penale şi a arestării preventive, în Dosarul Gala Bute.
Elena Udrea a ajuns la sediul DNA în jurul orei 9.30. Udrea a precizat că a venit pentru a face declaraţii legate de denunţ. Întrebată dacă îşi va meţine şi susţine acuzaţiile, fostul ministru a răspuns afirmativ.
Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a anunţat marţi că fostul ministru al Turismului va ajunge la DNA.
„Există o citaţie pentru mâine (miercuri), la ora 09.30 pentru doamna Udrea. Din câte am înţeles, cei de acolo vor să o audieze în denunţul făcut de aceasta şi, cu această ocazie, vom solicita procurorului de caz să încuvinnţeze prezenţa dumneaei în faţa comisiei juridice la ora 11.30”, a declarat Striblea referindu-se la discutarea de către Comisia juridică a noii cereri de arestare preventivă a cleintelei sale.
Întrebat dacă refuzul Elenei Udrea de a da declaraţii presei la ieşirea din arestul preventiv se datorează temerii ca procurorii să nu o acuze de încălcarea termenilor impuşi de instanţă privind arestul la domiciliu şi să se întoarcă în arestul poliţiei, Striblea a răspuns: „Tot păţitu-i priceput”.
Procurorii anticorupţie nu au început urmărirea penală în cazul faptelor reclamate de Elena Udrea referitoare la directorul interimar al SRI, Florian Coldea, întrucât fostul ministru nu a respectat procedura privind denunţul pe care l-a formulat, arată DNA.
În răspunsul oficial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) se arată că Elena Udrea a fost chemată de procurori în 5 şi 6 februarie, pentru a preciza cu exactitate care este denunţul pe care doreşte să îl facă, însă fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului nu s-a prezentat.
„În denunţul formulat de Udrea Elena nu sunt indicate faptele în sensul art. 290 Cod procedură penală raportat la art. 289 Cod procedură penală. În acest context, conform normelor de procedură penală, doamna Udrea Elena a fost citată să-şi precizeze denunţul formulat, pentru data de joi – 5 februarie, respectiv pentru data de vineri – 6 februarie, dar nu s-a prezentat”, potrivit DNA.
Articolul 289 din Codul de procedură penală se referă la „plângere” şi prevede că aceasta trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute. Conform aceluiaşi articol, plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
Articolul 290 din Codul procedură penală se referă la „denunţ”, care este definit ca „încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni”. Denunţul se poate face numai personal.
În acest context, procurorii anticorupţie arată că, până în acest moment, nu a fost începută urmărirea penală cu privire la fapte, deoarece nu au fost îndeplinite cerinţele articolului 305 din Codul de procedură penală, care stabileşte modul de începere a urmăririi penale.
Potrivit articolului 305, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă „când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1)”, printre care lipsa plângerii prealabile sau a sesizării organului competent, inexistenţa faptei sau lipsa probelor referitoare la săvârşirea unei infracţiuni de către o persoană.