Elev ameninţat din cauza intonaţiei la şcoala online, în Bucureşti. Robert învaţă la şcoala „Ienăchiţă Văcărescu” din Capitală şi, la fel ca toţi elevii din România, a fost nevoit să facă şcoală online din cauza pandemiei de coronavirus. Băiatul a fost ameninţat de profesoara de limba franceză pentru că nu a înţeles cum trebuie să trimită tema.
Redăm dialogul purtat între profesoara de limba franceză şi elev în timpul cursului desfăşurat online
Profesoară: Robert, tu să înţeleg că nu ai tema…
Elev: O am, doamna. Vi-o trimit şi pe Whatsapp sau pe Classroom.
Profesoară: Vorbeşte civilizat! Tema trebuia trimisă până acum.
Elev: Unde? Dumnevoastră aţi spus că nu se ia în considerare în privat pe Whatsapp, dar pe Whatsapp pe grupul clasei se ia în considerare. Ce aţi zis dumnevoastră?
Profesoară: Robert, pentru comportamentul de astăzi am să cer doamnei directoare să îţi scadă media la purtare. E ultima dată când mai admit aşa ceva! Şi crede-mă, nu mai admit la nimeni.
Nu este admisibil ca un elev să tragă la răspundere un profesor! Ai înţeles? Nu ai voie!
Elev: Doamna, doar ca să ştiu.
Profesoară: Am spus de la începutul anului. Dacă mai vorbeşti, crede-mă că te dau afară de la oră. Nu cred că ai atât de multă şcoală ca mine să îţi permiţi să tragi la răspundere un profesor. Nu contează că e de franceză sau de orice altă materie. Modul tău de a te exprima pe mine mă deranjează foarte tare!
Elev: Păi, doamna?!
Profesoară: Ce intonaţie e asta? Păi, doamna?! Adică mă tragi la răspundere cu vorba asta, aşa?
Elev: Nu, e tot dreptul meu de elev să cer explicaţii
Profesoară: Dacă ai fi participat la ore cum trebuie, dacă ai fi fost atent la ore, dacă ai fi avut un comportament cum trebuie, poate ar fi fost dreptul tău, Robert. În momentul în care au fost elevi care au ştiu unde să trimită tema, care au ştiut că au un dialog de făcut, cred că n-ai niciun drept. Înseamnă că tu nu ai fost atent şi asta nu mai e problema mea. În momentul de faţă, cu tine am terminat.
Înregistrarea discuţiei aprinse dintre profesoara de limba franceză şi elev a fost publicată pe blogul jurnalistei Andreea Tradafirescu.
Contactată de reporterii Româniatv.net, mama elevului o acuză pe Petruţa Popescu, profesoara de limba franceză, că nu ar fi respectat regulamentul şcolar privind trimiterea temelor.
„El a făcut tema, dar nu a trimis-o nicăieri. Conform regulamentului şcolar, temele se trimit în platformele educaţionale – Google Classroom. Doamna profesoară nu a trimis niciodată nimic prin platforma respectivă copiilor, doar au vorbit la oră când au discutat online. Temele s-au trimis nu ştiu unde.
La restul materiilor am avut grijă să trimită toate temele în timp util. La franceză am rămas în pom”, a declarat Cristina Dumitraşcu, mama elevului, pentru România Tv.
Mama a explicat că şi-a pus fiul să întrebe cum ar trebui să trimită tema pentru ora de limbă franceză, însă şi ea s-ar fi întâmpinat dificultăţi.
„A dat un test la franceză. I-am scanat textul şi i l-am trimis în privat pe Whataspp doamnei profesoare de franceză. Aceasta a spus că nu ia în considerare ce i se trimite în privat şi că dumneaei vrea să se trimită într-un grup public de Whatsapp unde sunt mai mulţi profesori şi toţi elevii.
Nu li s-a părut corect nici celorlalţi colegi, nici nouă. (…) Nu mi se pare corect cineva să-mi vadă mie rezolvarea”, a afirmat mama elevului.
Revoltată, ea spune că va depune mai multe plângeri împotriva profesoarei de limba franceză.
„Intenţionez să mă duc la şcoală să fac o plângere scrisă şi intenţionez să ajung şi la inspectorat. Nu mi se pare normal ca fiul meu să fie ameninţat că va primi nota scăzută la purtare pentru că şi-a permis să spună un adevăr. Vine la şcoală să înveţe limba respectivă care este o disciplină şi pentru examenul de Bacalaureat”, a mai precizat Cristina Dumitraşcu.
Întrebată despre faptul că profesoara a fost deranjată de intonaţia elevului, mama elevului a reacţionat.
„E intonaţia lui. Cum să vorbească? În şoaptă? N-a jignit-o. Nu a înjurat”, a explicat ea.
Până la ora publicării acestui material, conducerea şcolii „Ienăchiţă Văcărescu” nu a putut fi contactată la numărul de telefon disponibil pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, pentru a oferi un punct de vedere în acest sens.