Mihai Teodor Iliant, elev în clasa a X-a, şi-a adjudecat medalia de bronz la această prestigioasă competiţie, la care au fost înscrişi concurenţi din 20 de ţări.
„Concursul s-a desfăşurat în Macedonia. Au fost concurenţi din 10 ţări oficiale şi alte 10 neoficiale. Am avut de rezolvat patru probleme, în patru ore şi jumătate. Au fost probleme de combinatorică, teoria numerelor, algebră şi geometrie şi pot spune că rezultatul a fost unul foarte bun. A fost un concurs greu. Nu aveam la ce să mă aştept pentru că a fost prima competiţie de seniori şi problemele sunt foarte grele. Într-adevăr, a fost o problemă care ne-a departajat pe cei extrem de buni de ceilalţi şi, dacă nu îţi venea ideea, nu prea aveai cum să o rezolvi”, a spus Mihai, marţi, într-o conferinţă de presă organizată pentru el la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.
Mihai, aflat la al doilea succes internaţional după ce în 2015 a obţinut medalia de aur la Balcaniada de Juniori, a povestit că şi-a descoperit dragostea pentru matematica încă din clasele primare, iar acum nu trece o zi fără să rezolve probleme.
„În clasa a treia am descoperit pasiunea pentru matematică. M-am dus la nişte meditaţii şi am fost trimis la câteva concursuri. Am luat locul întâi pe judeţ la Arhimede (n.r. – concurs ce se adresează elevilor din clasele II – VI din dorinţa de a-i acomoda cu competiţiile). La fel şi în clasa a patra. Am observat că pot face performanţă şi mi-am propus să devin din ce în ce mai bun. (…)Lucrez în timpul liber. Mă gândesc la câte o problemă toată ziua. După ce vin de la şcoală, mă odihnesc, fac temele, apoi lucrez la matematică”, a explicat Mihai Teodor Iliant.
Elevul a adăugat că îi place mult şi informatică, fiind asemănătoare cu matematica, şi că cea mai mică notă primită la materia pe care o iubeşte cel mai mult a fost şase, obţinută la un test dat în clasa a VI-a.
La liceu, Mihai Teodor este pregătit de profesoara Gabriela Constantinescu, aceasta precizând că performanţa elevului său este absolut remarcabilă, ţinând cont şi de faptul că este prima dată după mai mult de 10 ani când un elev constănţean este laureat al Balcaniadei de matematică pentru seniori.
„Este un rezultat cu totul deosebit. Matematica este ca o regină foarte mofturoasă, poţi să lucrezi foarte mult şi se poate întâmpla ceva, la un examen foarte important, şi în loc de vârful piramidei să fii sub linie. Nu a fost cazul şi aşa s-a obţinut acest rezultat foarte bun. Este un rezultat de palmares, este un rezultat internaţional. La matematică nu există o inflaţie de concursuri care, poate, este la alte discipline. Avem olimpiada internaţională de matematică şi această balcaniadă de seniori”, a declarat profesorul.
Gabriela Constantinescu acrede despre elevul său că „este înzestrat de la natură”, dar succesul se datorează perseverenţie.
„Mihai este un copil special. A fost special de mic, în sensul că are o deosebit de mare determinare. Abilitatea şi aptitudinea matematică cu care este înzestrat de la natură, sunt dublate de o perseverenţă, o sete de cunoaştere, o dorinţă de rigoare şi de competiţie cu totul şi cu totul deosebite. Este un copil care lucrează de plăcere. Le spunem copiilor că e bine să lucreze din pasiune, dar majoritatea copiilor sunt împinşi, mai mult sau mai puţin, de la spate. La Mihai nu există această noţiune”, a mai spus Gabriela Constantinescu.
Cea de-a 34-a Balcaniadă de Matematică pentru seniori s-a desfăşurat în perioada 2 – 7 mai, la Ohrid, în Macedonia. Lotul României, format din şase elevi, a obţinut o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz.