Elevă de 10 la Bacalaureat, studentă cu bursă de 2.500 de lire în Marea Britanie FOTO

Alina Crăciun este un exemplu demn de urmat pentru orice tânăr care se pregăteşte să ia viaţa în piept. Anul trecut, ea a reuşit să obţină nota 10 la examenul de Bacalaureat. După ce vacanţa de vară a luat sfârşit, bucureşteanca a plecat în Regatul Unit al Marii Britanii unde avea să studieze marketing and financial management. University of Hull i-a acordat o bursă de 1.500 de lire pe an şi încă 1.000 de lire pe an pentru că veniturile părinţilor nu însumau peste 32.000 lire pe an. S-a acomodat printre britanici, dar dorul de casă o urmăreşte pretutindeni.
Roxana Gagiu
07 iun. 2012, 05:33
Elevă de 10 la Bacalaureat, studentă cu bursă de 2.500 de lire în Marea Britanie FOTO

Elevă la Liceul Teoretic „Jean Monnet”, Alina Crăciun a reuşit performanţa de a avea cele mai bune rezultate într-un an în care promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului a fost de 44,47 la sută, cea mai mică din ultimele două decenii.

Şaizeci şi cinci de elevi din întreaga țară au luat examenul de Bacalaureat din 2011 cu 10 pe linie. Dintre aceştia, doar doi elevi au fost din Bucureşti: Alina Crăciun şi Răzvan Stoica.

După vacanţa de vară, Alina a plecat în Regatul Unit al Marii Britanii, acolo unde urma să studieze marketing and financial management.

„Înainte de BAC eu deja aplicasem la universităţi în UK şi fusesem acceptată condiţionat la toate: trebuia să iau peste 8 la BAC. Pentru că am luat 10, University of Hull mi-a acordat o bursă de 1.500 lire pe an şi încă 1.000 lire pe an pentru că veniturile părinţilor nu erau peste 32.000 lire/an”, a mărturisit studenta.

„60% din români sunt prieteni între ei doar din interes”

În Anglia s-a acomodat destul de repede. Spune că toţi studenţii internaţionali sunt foarte prietenoşi. Nu poate spune acelaşi lucru despre britanicii care stau doar în grupurile lor. „Britanicii de fel sunt reci, te întreabă ce faci doar de complezenţă”.

Prieteni şi-a făcut de la început, însă treptat a început să observe cine îi este prieten cu adevărat sau cine îi este prieten doar din interes. „Interesant este să observi ca 60% din români sunt prieteni între ei doar din interes, foarte falşi”.

Vrea să reuşească în viaţă şi să urce pe cele mai înalte culmi ale succesului, dar ştie că toate astea au şi un preţ.

„Regret faptul că nu mai sunt alături de familie, de prietenii mei, de tot ce înseamnă ACASĂ. Însă ştiu că orice realizare trebuie să aibă şi un sacrifiu”.

20.000 de lire, pentru anul de practică

Alina a explicat într-un interviu acordat pentru ROMÂNIATV.NET că, practic, face 4 ani de universitate, iar în anul 3 aplică pentru an de practică unde va fi plătită între 12.000 şi 20.000 lire/an.

„Am Tuition Fee Loan (oferit de UK Government) şi, practic, voi da banii înapoi un 9% anual numai după ce absolv şi câştig peste 15.000 lire/an. UK-ul îţi oferă extrem de multe oportunităţi”, a spus Alina Crăciun.

Ambiţioasă şi dornică de mai mult, Alina a avut în primul an de facultate un proiect de Marketing pentru o companie de detergenţi din UK, Quill International.

„Practic, noi le-am făcut planul de lansare a unui produs. Facultatea din afară îţi oferă în permanenţă posibilitatea de a te implica în proiecte, societăţi, Student Union, voluntariat ca să poţi să obţii cât mai multă experienţă şi să înveţi să păstrezi un echilibru”, a mai spus fosta elevă de la „Jean Monnet”.

Din semestrul al doilea a ajuns „general committee executive member în International Student Association” şi de curând a fost aleasă „Vice President”. Are în mână soarta tuturor studenţilor internaţionali. Le organizează excursii şi evenimente pentru a se putea integra mult mai uşor. De asemnenea, românca este şi Student Ambassador şi International Ambassador. A fost trimisă în România să reprezinte facultatea. Tânăra spune că în ultimul an a făcut mai multe decât ar fi putut face în România în 3 ani.

România, într-o permanentă schimbare

Alina Crăciun crede că în România nu se poate avansa din punct de vedere politic, economic, dacă la mijloc sunt doar interesele partidelor sau ale oamenilor. „E păcat că nu există ambiţia de a ne uni pentru a schimba ceva. Avem nevoie de oameni cu viziuni noi, ambiţiosi, să rămână în istorie pentru că au reuşit să modifice ceva. Cred că fostul ministru al Educaţiei a rămas în istorie pentru fapta sa, aceea de a introduce camerele de filmat. Şi a modificat acest aspect încât să se pună în evidenţa faptul că noile generaţii nu mai învaţă, nu mai au educaţia necesară pentru a reuşi în viaţa. Toţi se întreabă de ce nu sunt angajaţi? Dar 60% din ei nici nu mişca un deget pentru a face ceva în timpul facultăţii„, a mai spus românca.

Sfaturi pentru elevii de clasa a XII-a

Alina îi îndeamnă pe elevi să înveţe pe parcursul celor patru ani pentru că le va fi mult mai uşor spre final. „Dacă ei speră că va fi uşor şi vor lua note mari, nu îi va ajuta cu nimic. Prin muncă vor putea obţine tot ce vor ei. Să nu se mai plângă aşa de mult. Modificările care au apărut îi avantajează mai mult, mai ales pe cei care au învăţat pe tot parcursul liceului, iar pentru cei care preferă să treacă prin liceu ca gâsca prin baltă, atunci să se mai gândească de două ori înainte să ia decizia asta”, a spus Alina.

Primea mesaje pe telefon la Bacalaureatul din 2011

Studenta este supărată că în România nu se ţine cont de nevoile elevilor.  Ea spune că prea multe schimbari în sistemul de învăţământ vor provoca în continuare discuţii şi totul va fi ambiguu atât pentru profesori, cât şi pentru elevi.

„Să se gândească din punct de vedere educativ, nu din punct de vedere al voturilor pe care le pot câştiga din urma unori decizii favorabile elevilor care nu învaţă. Anul trecut, mi se dădeau mesaje în timpul examenului de la colegi care îl susţineau şi mă întrebau subiectele. Vi se pare normal? Alţii stau şi muncesc ani întregi, alţii nici nu învaţă, iar după, au pretenţia să intre la facultăţi de renume pe locurile elevilor care chiar merită. Deci ca o concluzie, să ia decizii obiective, care să aducă egalitate între elevi, să-i stimuleze ca să avem o societate educată, ambiţioasă, muncitoare. Nu să le dea totul pe tavă ca să putem lenevi. Prin asta ar trebui să înţeleagă de ce şi cei buni pleacă…”

„Pleacă, studiază, întoarce-te, schimbă”

Alina se gândeşte sincer să rămână în Anglia pentru încă un an, doi după absolvire, însă îşi doreşte enorm de mult să se poată întoarce într-o zi acasă. A plecat de la premisa: „Pleacă, studiază, întoarce-te, schimbă” şi încă mai gândeşte aşa, chiar dacă acolo va avea mai multe oportunităţi decât în România. Este sigură că dacă vrei şi ai ambiţie poţi reuşi orice, oriunde.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Compania din România care oferă 1000 de lei pe zi. Primești bonusuri și beneficii suplimentare, prime de sărbători și ai condiții de lucru excelente, pe lângă salariu
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Ponta, la inaugurarea lui Trump. Ironii pentru Anca Alexandrescu
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Frații Steinbrugger și aventura lor periculoasă în căutarea cristalelor de cuarț din Alpi
MediaFlux
Moneda de 1 euro care se vinde în România cu 5000 de lei. Dacă o ai acasă poți face o avere cu ea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă