Eleva din Cluj care s-a înecat cu un jeleu la școală a murit. Săptămâna trecută, fata a ajuns de urgență la Spitalul de Copii din Cluj, după ce s-a înecat cu un jeleu în timpul orelor de curs.
Copila a ajuns în stare foarte gravă la UPU Cluj după ce a mâncat mai multe jeleuri, iar unul dintre ele i-a rămas în gât.
În școala din satul unde a învățat fata nu există cabinet medical, iar imediat după incident un învățător a încercat să o salveze, dar nu a reușit. La scurt timp, medicul de familie de la cabinetul medical din sat și asistenta medicală i-au aplicat fetei manevrele de resuscitare, însă fără succes.
Halucinant este faptul că primul echipaj care fost trimis în ajutor nu avea medic și abia când a a ajuns a doua salvare a fost scos jeleul.
Atunci când medicii au ajuns la fața locului, fata se afla întinsă pe o bancă în stare de inconștiență. Imediat echipajele medicale SMURD și SAJ au acționat cu echipamentele speciale pentru a asigura eliberarea căilor aeriene și aplicarea manevrelor de resuscitare. La scurt timp, semnalele vitale au revenit, iar victima a fost transportată în stare extrem de gravă la spital.
În încercarea de a o salva pe biata copilă a fost nevoie de intervenția unui elicopter SMURD.
Ajunsă la spital, fata a intrat în comă profundă și a fost ţinută în viață doar de aparate.
Încă de atunci medicii erau rezervați în privinţa evoluției stării sale de sănătate și asta pentru că creierul ei a fost lipsit de oxigen timp de aproape jumătate de oră.
Din păcate biata copilă a murit în cursul zilei de marţi, la Spitalului de Copii din Cluj, unde se afla internată de şase zile.
Având în vedere faptul că decesul fetei a survenit din cauza introducerii unui corp străin în organism, poliția a deschis o anchetă în acest caz.
Medicii spun că dacă fetei i s-ar fi aplicat corect și rapid manevra Heimlich, eleva ar fi putut fi salvată.
„Era blocat la intrarea în trahee, practic s-a lipit de aceasta. Doar cu laringoscopul putea fi vizualizat. Era un jeleu alb cu verde, cu aroma de măr. Sunt jeleuri destul de mari, aflate în comerț prin supermarketuri, sunt foarte periculoase. Din păcate, a fost nevoie de timp ca noi să ajungem la Geaca, timp prețios în care creierul fețiței a fost lipsit de oxigen. De aceea încurajăm pe toată lumea să-și însușească măsurile de prim ajutor. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare. Găsiți informații pe internet. Vă stăm și noi la dispoziție. A devenit un obicei să ținem cursuri de prim ajutor în școli, dar putem extinde astfel de activități și în alte instituții”, a declarat dr. Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla.