Elevă din România admisă la Stanford, despre relevanța examenului de Bacalaureat: „Este un examen din inerție, că nu are o direcție clară și că servește mai multe scopuri, fără a-l servi pe niciunul pe deplin”

Ariana Dudună, fost președinte al Asociației Elevilor Constanța și recent admisă la Stanford, spune că examenul de Bacalaureat ar trebui modificat sau eliminat pentru anumite categorii de liceeni.
Alina Costache
23 mai 2024, 11:29
Elevă din România admisă la Stanford, despre relevanța examenului de Bacalaureat: „Este un examen din inerție, că nu are o direcție clară și că servește mai multe scopuri, fără a-l servi pe niciunul pe deplin”
Ce spune o româncă admisă la Stanford despre Bacalaureat

Peste 140.000 de absolvenți de clasa a XII-a se pregătesc pentru sesiune din iulie a examenului de Bacalaureat, un examen de care depinde inevitabil parcursul vieții lor.

Recent, Asociația Elevilor din Constanța, devenită între timp Uniune Națională, ceruse renunțarea la examenul de Bacalaureat în forma actuală, pentru că presupune memorarea de cantități uriașe de materie pe de rost, și regândirea examenului într-o formă modernă.

Ariana Dudună, fost președinte al AEC, a fost admisă la Universitatea Stanford recent și este o susținătoare a acestei idei.

„Consider că examenul din vară de Bacalaureat din România la momentul actual este un examen din inerție, că nu are o direcție clară și că servește mai multe scopuri, fără a-l servi pe niciunul pe deplin. Dacă bacalaureatul ar servi scopul de a fi un examen care atestă finalizarea liceului, atunci ar trebui să fie susținut la mai multe materii, nu doar la trei, poate chiar la toate materiile pe care le studiezi din timpul liceului și ar trebui să se desfășoare pe mai mult timp”, a explicat Ariana Dudună, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Sesiunea specială de Bacalaureat 2024. Subiectele și baremele la Matematică și Istorie au fost publicate

Tânăra subliniază faptul că un alt scop pe care examenul național îl servește, dar nu pe deplin, este acela de examen pentru intrarea în învățământul superior.

„În mod evident, dacă eu susțin astăzi bacalaureatul și peste 20‑30 de ani doresc să merg la universitate, o să conteze nota de la bacalaureat, în condițiile în care se schimbă ghidul de subiecte, dificultatea lor, și poate peste 20 de ani aș fi putut să învăț mai bine. Nu este corect ca un singur examen să decidă viitorul copilului, în învățământ superior și nu doar al copilului, ci și al viitorului adult pe vecie”, spune Ariana Dudună.

Eleva eminentă spune că examenul de Bacalaureat ar trebui să fie susținut numai de elevii care își doresc să meargă în învățământul superior.

„Acum, majoritatea elevilor trebuie să susțină bacalaureatul nu doar pentru că vor să meargă în învățământul superior, ci și pentru că avem acel COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) care nu le permite să muncească aproape nicăieri, fără bacalaureat”, a declarat Ariana Dudună.

Citește și: Schimbare uriașă la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Premieră în corectarea lucrărilor examenelor naționale

Tânăra susține că locurile de muncă oferite casierilor de la un magazin alimentar, o meserie care nu ar trebui să presupună multă calificare, presupune însă obligatoriu o diplomă de Bacalaureat.

„Din această perspectivă, pentru că bacalaureatul servește trei funcții diferite cea de examen de finalizare a învățământului liceal, cea de examen de intrare în învățământul superior și cea de examen, până la urmă, pentru intrarea pe piața muncii, (unde nu este de suficientă libertate pentru că nu îi permite angajatorului angajatorului să angajeze personalul după cum consideră de cuviință) spun eu că servește trei scopuri, însă pe niciunul pe deplin”, a mai afirmat eleva.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre