Monica Ivan este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi şi s-a înscris la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, la specializarea „Invăţământul primar şi preşcolar”. Din cauză că mai are acasă încă cinci fraţi, tatăl acesteia se descurcă greu cu banii, iar costurile la o facultate la zi sunt destul de ridicate cu tot cu cazarea în cămin ori la gazdă, ea a ales învăţământul la distanţă. Monica este orfană de mamă, iar în urmă cu patru ani s-a confruntat cu lipsa banilor la admiterea în liceu. A fost repartizată la „Eminescu” cu media 9,05, dar s-a înscris la Şcoala de Arte şi Meserii din Ţibana, deoarece familia nu avea posibilităţi să o întreţină la un liceu bun.
Norocul a venit de peste hotare, când un ieşean stabilit în SUA s-a oferit să o ajute pe Monica cu o bursă care să-i asigure cazarea şi masa la internatul şcolii. Aceasta a putut astfel să ajungă la „Eminescu” după primul semestru de şcoală, totodată a scăpat şi de naveta de 16 kilometri pe care o făcea zilnic dus-întors până la şcoala din comună.
VEZI ŞI: Un orfan care nu vorbea şi mânca săpun a luat 9,55 la BAC 2014 la matematică. Cum a reuşit
Aceeaşi poveste o are şi Andreea Elisei, care a obţinut o bursă pentru a-şi putea continua studiile la un liceu din Iaşi. Aceasta a fost în aceeaşi situaţie cu Monica, amândouă au intrat la liceu cu medii bune la Iaşi, apoi s-au înscris la Şcoala de Arte şi Meserii din comună. Andreea s-a înscris tot la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea „Invăţământul primar şi preşcolar” şi speră să-şi găsească un loc de muncă în oraş, care să-i permită şi prezenţa la cursuri.
Andreea face parte dintr-o familie cu opt copii, ea fiind cea mai mică, iar părinţii nu au serviciu.
CITEŞTE ŞI: Ai picat bacalaureatul? Ce opţiuni ai dacă nu îţi poţi continua studiile superioare