Elevi maghiari, câştigători ai unui concurs de limba română, premiaţi de ministrul Pricopie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, i-a premiat, duminică, pe câştigătorii unui concurs de limba română, elevi de la şcolile cu predare exclusiv în limba maghiară din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Bacău, potrivit Agerpres.
Romania TV
13 apr. 2014, 12:14
Elevi maghiari, câştigători ai unui concurs de limba română, premiaţi de ministrul Pricopie

Vă felicit că aţi reuşit să participaţi la concurs, participarea cred că este un efort, dar să aveţi şi rezultate deosebite, faptul că aţi câştigat acest concurs este o dovadă a efortului pe care l-aţi depus şi sunt convins că veţi merge mai departe cu acest efort şi anul viitor’, a declarat duminică Remus Pricopie în festivitatea desfăşurată la Palatul Victoria, unde premianţii au beneficiat şi de un tur al clădirii care găzduieşte sediul Guvernului.

Ministrul Educaţiei şi-a exprimat speranţa ca anul viitor să existe un număr mai mare de participanţi la astfel de concursuri, după ce în 2014 au participat 300 de elevi de etnie maghiară şi a menţionat că poate vor fi adăugaţi ‘paşi suplimentari’, inclusiv pentru premianţi, la acest concurs.

În urmă cu aproximativ două săptămâni s-au semnat contractele pentru câteva mii de bursieri, burse de doctorat şi post-doctorat şi pentru prima dată, o bursă specială, este vorba de bursa tânărului cercetător, în valoarea de 15.000 de euro este dată unui tânăr care a câştigat olimpiade internaţionale şi care decide să urmeze cursurile universitare în România. Poate vă gândiţi şi la această opţiune’, le-a mai spus Remus Pricopie elevilor prezenţi.

Premianţii au primit cărţi scrise de clasicii literaturii româneşti şi universale şi diplome din partea Inspectoratului Şcolar Harghita.

Vicepreşedintele Asociaţiei Comunitare Româneşti (ACOR), Angela Bîrsan, a menţionat că la ora actuală, din formula de guvernare face parte şi un partid care-i reprezintă pe maghiarii din România, ai căror membri sunt foarte buni vorbitori de limba română. ‘Dacă doriţi ca în viitor să vă aflaţi şi voi în această clădire, trebuie să cunoaşteţi bine limba română’, a mai spus vicepreşedintele ACOR, Angela Bîrsan.

Aproximativ 300 de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Bacău au participat pe 7 aprilie, la Miercurea Ciuc, la un concurs de limba română, devenit tradiţional.

Concursul naţional de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi ‘Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!’ a ajuns la ediţia a XII-a şi se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară.

Toţi elevii participanţi la competiţie au maghiara ca limba maternă şi, în mod obişnuit, au puţine posibilităţi de a participa cu şanse reale la un concurs de limba română, dar şi de a-şi exersa aceste cunoştinţele.

Iniţiatoarea concursului, profesoara de limba română Maria Sturzu, spune că ideea i-a venit după ce a constatat care sunt carenţele de exprimare ale elevilor maghiari, dar şi reţinerea acestora de a vorbi în limba română. Gazda concursului, directorul Liceului Teoretic Marton Aron, Varga Laszlo, consideră că această întrecere contribuie la apropierea dintre maghiari şi români şi exprimă dorinţa de a institui şi păstra relaţii de înţelegere, convieţuire şi pace între cele două comunităţi.

Organizatorii concursului de limba română pentru elevii maghiari au fost Liceul ‘Marton Aron’ din Miercurea Ciuc, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc.

În anii precedenţi, câştigătorii concursului au fost răsplătiţi de partenerul tradiţional ACROM, pe lângă cărţi, şi cu vizite la Palatul Parlamentului, Muzeul Cotroceni sau Muzeul Antipa din Bucureşti, dar au avut parte şi de experienţe interculturale cu colegii lor din Capitală.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Asociația de proprietari decide. Lege pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Reguli noi pentru folosirea acestor tichete. Dacă nu sunt utilizate în 30 de zile vor fi anulate automat
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'