Elevi români premiați la Olimpiada Internațională de Chimie – IChO 2023 din Elveția. Patru medalii de aur, argint și bronz. „Am reușit să reclădim echipa olimpică”

Elevii români au obținut patru medalii de aur, argint și bronz la Olimpiada Internațională de Chimie – IChO 2023 din Elveția.
Alina Costache
25 iul. 2023, 11:19
Elevi români premiați la Olimpiada Internațională de Chimie – IChO 2023 din Elveția. Patru medalii de aur, argint și bronz.

Trei dintre elevii din lotul de olimpici învață la licee de stat. Vlad Gabriel Ristache, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”, din București, a obținut medalia de aur, iar colegul său, Vlad Diaconescu, de la aceeași clasă și același liceu, a luat medalia de argint. Tot argint a luat și Luca Mihai Rascarachi, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică. David Alexandru Sindreștean, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Sighetu Marmației, a luat medalia de bronz.

Citește și Record de candidați la admiterea la UMF „Carol Davila” din București. Tot mai mulți studenți fug de chirurgie şi aleg specializările mai bănoase

Aproximativ 350 de elevi din 89 de țări au participat la Olimpiada Internațională de Chimie, potrivit organizatorilor. Belarus și Federația rusă au avut participanții marcați ca individuali.

Olimpiada a început de duminică, 16 iulie, cu venirea loturilor de olimpici. Pe parcursul săptămânii, echipele au putut descoperi orașul Zürich, universitatea politehnică ETH Zürich, să participe la un târg de chimie și la o dezbatere despre cariere, potrivit programului IChO 2023.

„Subiectele au fost frumoase și este mare lucru, pentru că în alți ani sunt grele și atât. În acest an au fost și grele, și frumoase, copiii au avut ce să învețe din ele. Au fost puși să gândească și să se vadă modul în care gândesc, nu doar ce știu teoretic. Ai noștri au făcut față și părții practice, pentru că sunt bine pregătiți în laboratoarele noastre, chiar dacă într-o perioadă scurtă de timp”, spune profesorul academician Marius Andruh, coordonator al lotului, pentru Edupedu.ro.

Citește și România, din nou campioană mondială la robotică. Ei sunt micile genii care au reușit să obțină locul 2 în lume. ”E șocant că sunt oameni care nu știu că existăm”

„La chimie organică au fost pregătiți de profesoarele Matache Mihaela și Codruța Popescu de la Facultatea de Chimie a Universității din București și la chimie analitică de profesorul Ion Ion de la Politehnică. Este o echipă mai mare de universitari care se ocupă de ei în timpul scurt, mai mult nu putem să-i pregătim, potrivit regulamentelor. Este o echipă devotată”, a adăugat el.

Rezultatele elevilor români

  • Vlad Gabriel Ristache, clasa a XII-a, de la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”, București – aur
  • Vlad Diaconescu, clasa a XII-a, de la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”, București – argint
  • Luca Mihai Rascarachi, clasa a XI-a, de la Liceul Internațional de Informatică, București – argint
  • David Alexandru Sindreștean, clasa a XI-a, de la Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Sighetu Marmației – bronz

„Nu a fost olimpiadă ușoară. Toți participanții au în spate perioada de pandemie în care pregătirea a fost altfel decât înainte de pandemie. Noi am simțit-o și la etapa națională și într-un fel și aici. Anul trecut performanța a fost mai bună, dar anul trecut nu am avut probă practică, așa că nu se pot compara. Ponderea este următoarea: 60% proba teoretică și 40% proba practică, ceea ce înseamnă destul de mult. Noi suntem mulțumiți pentru că într-un timp scurt am reușit să reclădim echipa olimpică. Cu alți oameni, dar am reușit să reintrăm în condiții bune de olimpiadă”, a mai declarat Andruh.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Stațiunea din România care s-a transformat peste noapte. Vin o grămadă de turiști străini pentru peisaje și un produs care nu se mai găsește nicăieri în lume. Cazarea e ieftină și se primesc vouchere de vacanță
Capital.ro
Toți șoferii vor fi prinși. Se introduce sistemul e-SIGUR în România
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Principalele modificări care intră în vigoare la 1 septembrie 2024
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Google Maps, schimbare revoluționară. Ajutor fantastic pentru utilizatori
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Cancan.ro
Prezentatoare TV, trimisă la psihiatrie! S-a ales cu brățară la picior, după ce a terorizat 2 bărbați! A vrut să seducă un medic, la restaurant, de față cu soția și...
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Incendiu masiv de vegetație în județul Argeș: Mai multe case au luat foc, iar un localnic a avut nevoie de intervenția medicilor
Capital.ro
S-a mai stins o stea! A murit marea doamnă a filmului: Una din cele mai bune actrițe ale generației
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Mort la 39 de ani! 'Un erou pentru noi toți' - BREAKING NEWS
substantial.ro
Secțiile de vot s-au deschis pentru alegeri cheie în Turingia și Saxonia
MediaFlux
ERORI în deciziile de recalculare a pensiilor. Simona Bucura-Oprescu anunță CE TREBUIE SĂ FACĂ PENSIONARII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...