Elevii cu vârste între 12 și 15 ani se vor putea vaccina anti-Covid la școală, dacă au acordul părinților. Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că acest lucru va fi posibil începând de anul viitor.
Ministerul Educatiei a trimis tuturor inspectoratelor școlare o solicitare, care presupune desemnarea unor persoane care să se ocupe de înregistrarea cadrelor didactice în platforma destinată înscrierii pentru vaccinare.
„În cursul săptămânii trecute la sediul Guvernului am avut o întâlnire alături de domnul ministru al Educației, tema principală fiind vaccinarea la grupa de vârstă 12-15 ani. În cazul acestei categorii de vârstă acordul părinților este obligatoriu. Prin urmare, nu excludem o acțiune de vaccinare a elevilor în școli”, a spus Sorin Ion, secretar de stat la Educație.
Acțiunea se lovește, însă, de reticența multor elevi și părinți, reticență ce provine și de la comunicarea ineficientă a autorităților. Potrivit lui Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, campania de informare pentru vaccinare nu este pe înțelesul copiilor.
„Am observat faptul că de multe ori comunicarea oficială, comunicarea care este factual corectă din partea Guvernului, nu ajunge la elevi. Fie din cauza faptului că sunt folosite canale de comunicare pe care elevii nu le frecventează, fie pentru că mesajele nu sunt adaptate nivelului de înțelegere și de percepție a fiecărui elev în parte”.
Klaus Iohannis a declarat că este bine ca cei mici să fie vaccinaţi, dar „nu trebuie îngrădit dreptul la învăţătură, dacă părinţii nu vor vaccinarea copiilor”.
„E bine să fie vaccinaţi copiii, dar nu trebuie îngrădit dreptul la învăţătură dacă părinţii nu vor vaccinarea copiilor”.
La rândul său, Valeriu Gheorghiță, care e tatăl a doi copii, a vorbit şi despre motivele pentru care vaccinarea anti-COVID în cazul copiilor este importantă.
„Şi, dacă vorbim de contextul actual al pandemiei COVID-19, de curând ştim că Agenţia Europeană a Medicamentului a acordat şi a recomandat autorizarea vaccinului COVID-19 de la compania BioNTech/Pfizer pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 12 şi 15 ani. Desigur că au fost foarte multe întrebări: care este oportunitatea acestei indicaţii, de ce ar trebui să vaccinăm copiii din această grupă de vârstă, ţinând cont că ei au un risc foarte mic să dezvolte forme severe. Vă readuc aminte faptul că avem, din păcate, copii care sunt cunoscuţi cu afecţiuni cronice, care sunt în evidenţă cu boli neoplazice, cu boli hematologice, cu diabet, cu obezitate, cu boli cardio-vasculare, cu boli renale. Or, este foarte complicat să fii în pielea unui părinte care are în grijă un astfel de copil, un copil vulnerabil care are aceleaşi drepturi la viaţă, la sănătate, la educaţie ca toţi ceilalţi copii. În felul acesta, oferind această posibilitate de prevenţie copiilor vulnerabili putem să fim mai siguri pe mediul în care ei merg, pe mediul în care ei şi dezvoltă viitorul. În felul acesta cred că este importat să oferim copiilor noştri această şansă” a adăugat Valeriu Gheorghiţă.