La alineatul (2) al articolului 96 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 se introduce litera d), cu următorul cuprins: „în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare, din cota rezervată părinţilor un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a împlinit 18 ani„, se arată în Monitorul Oficial.
„Această lege reprezintă un act reparatoriu, care redă elevilor un drept necesar într-o societate democratică, acela de a participa la procesul de luare a deciziilor în cadrul unităţii de învăţământ„, a declarat Constantin-Alexandru Manda, vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, potrivit adevarul.ro.
Până în anul 2011, când a intrat în vigoare actuala Lege a Educaţiei, elevii erau reprezentaţi în Consiliul de administraţie. Odată cu adoptarea Legii Educaţiei, elevilor le-a fost luat dreptul de vot, devenind observatori, iar după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 49/2014, reprezentantul elevilor a devenit din observator, observator ocazional, elevii nemaifiind reprezentaţi în procesul de luare a deciziilor în cadrul unităţii de învaţământ.