Elevii care intră anul acesta clasa a VIII-a, susțin Evaluarea Națională 2020 și nu obțin media 5 vor fi obligați să meargă la învățământul profesional. Propunerea aparține Ministerului Educației și a fost avizată favorabil astăzi, 14 august, de partenerii sociali ai instituției în ședința Comisiei de Dialog Social. Propunerea ar urma să fie cuprinsă în Ordinul privind organizarea și desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021.
Iulian Chistache, preşedintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, a explicat pentru Edupedu.ro că propunerea îi aparține Ministerului Educației, a fost aprobată la vot de Comisia de Dialog Social, iar în continuare decizia finală îi aparține Ministerului Educației.
Citeşte şi: Calendarul de Evaluare Naţională 2020, ce noutăţi sunt pentru elevii de clasa a VIII-a
„Ideea, în principiu, a fost acceptată de toată lumea, numai că au fost niște nuanțe. Noi, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, ne-am fi dorit ca prima generație care se supune acestei reglementări să fie formată din elevii care încep gimnaziul, deci care intră în clasa a V-a acum, în toamnă. În plus, Ministerul Educației ar trebui să vină cu acțiuni compensatorii, cu consilieri de orientare școlară și cu acțiuni de consiliere inclusiv a părinților, care de multe ori refuză această rută“, a declarat Iulian Cristache pentru Edupedu.ro.
“Problema pe care trebuie să o conștientizeze părinții este că un copil care se ducea cu nota 3 la un liceu teoretic avea șanse aproape de 0 să obțină diploma de Bacalaureat. În această situație, își făcea mai mult rău, mergând pe o rută de eșec, în final. De aceea am hotărât ca acești elevi cu medii de admitere de sub 5 să meargă la profesională. Nimic nu îl împiedică pe elevul cu medie de 4,90 ca, la finalul clasei a IX-a, să se transfere la liceu, cu diferențele de rigoare și dacă media la final de clasă este egală cu ultima medie din clasa în care vrea să se transfere. Și nimeni nu îl împiedică pe elev să meargă către universitate și de la profesională, trebuind să facă doar un an în plus de liceu“, a declarat preşedintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar.