Profesorii sunt stupefiați de apariția unui nou trend în rândul tinerilor din România. Elevii care se identifică drept animale au luat cu asalt școlile din România, iar adulții din jurul lor nu știu cum să gestioneze răspândire acestei mode. Persoanele „furry” sau „therieni” se îmbracă și se comportă după tiparul anumitor animale, precum pisici, câini, vulpi sau păsări. Aceștia adoptă acest stil inclusiv la școală, unde refuză să mai comunice firesc.
Specialiștii au atras atenția asupra faptului că acest fenomen se întâmplă, mai ales, în rândul tinerilor, care sunt în căutatea identității personale, iar fără sprijin adecvat, lucrurile o pot lua razna, ajungându-se inclusiv la tulburări grave de personalitate. Cu toate că acest tip de comportament şocant a fost confirmat de mai mulţi tineri din Bucureşti, directorii scolilor au refuzat să comenteze subiectul.
„Este o persoană care se identifică cu un animal. Cu un papagal, mai exact. Alţi colegi de liceu se cred câini sau pisici. Îşi pun urechi sau cozi de animale şi se comportă ca atare. Chiar şi în timpul orelor de curs”, a povestit un elev.
„Sunt asa mai ciudaţi, se îmbracă, îsi pun urechi, de astea. Am auzit ca urcă in patru labe scările”, a mai explicat un elev.
„Este plin, mai ales la Arte, mai ales că noi suntem învățați să ne exprimăm prin orice fel posibil. Eram frumos pe bancă, erau clasa a opta – a noua şi începuseră să se alerge în patru labe, se tăvăleau pe iarbă, unul îi dresa… La vârsta asta nu prea ești decis și îți place să experimentezi tot felul”, a spus un elev.
Dacă până acum acest trend părea doar o ciudățenie prezentă pe rețelele de socializare, numărul persoanelor care se identifică drept animale a crescut semnificativ în România în ultima perioadă. Mulți tineri au început să afirme că se identifică drept diverse animale, alăturânduse comunității „furry”, în tip ce alții se consideră ființe non-umane, fiind membrii ai comunității „therienilor”.
„Din păcate am văzut, nu doar am auzit sau am citit, și cred că ar trebui să fim atenți la acest fenomen, chiar dacă este la modă. Poate e nevoia lor de atenție, poate că sunt într-o perioadă cum ar fi adolescența când nu își cunosc încă foarte bine identitatea și nu înțeleg cine sunt, nu se simt acceptați”, a explicat Gabriela Maalouf, psiholog.
Indiferent de motive, adolescenţii cu acest tip de comportament sunt, de cele mai multe ori, victime ale bullyingului în şcolile din România. La inspectoratul şcolar din Capitală nu există însă nicio sesizare, dar problemele ajung aici, de multe ori, când este prea târziu. Cum a fost cazul elevului violat de două ori în toaleta unei şcoli. Directorii contactaţi de Observator neagă că au auzit vreodată de elevi care se cred animale. În alte ţări, trendul neobişnuit se află în centrul unei dezbateri extrem de dure privind toleranţa şi limitele.
„Nu e o problemă a școlii, este o problemă a societății, este ceva despre care să vorbim public, ce poate fi acceptat și ce nu”, a declarat o profesoară.
Premierul Marii Britanii a anunţat că va publica un ghid pentru toate şcolile care se confruntă cu aceste probleme. Directorii trebuie să îi sprijine pe copii în găsirea propriei identităţi, să vorbească cu părinții lor, dar să ii nu discrimineze dacă aceștia se dau drept animale. Spune că e un subiect sensibil și că va fi reglementat la nivel național.
„Este important să le tratăm cu sensibilitate, iar părinţii să ştie ce se întâmplă”, a declarat Rishi Sunak, premierul Marii Britanii
„Un fenomen lăsat așa cum este poate să se ducă către tulburări de personalitate dacă copilul chiar intră în personajul asta și nu mai poate să iasă de acolo”, a punctat Gabriela Maalouf, psiholog.
În urmă cu două luni, oamenii dintr-un parc din Arad au fost şocaţi de o apariţie greu de încadrat. Într-un parc pentru copii, o tânără care se credea pisică se plimba în patru labe şi încerca să atace câinii din zonă.