127.665 de elevi au început în septembrie 2012 clasa pregătitoare, potrivit anunțului făcut atunci de Ministerul Educației. De când au început gimnaziul, părinții lor întreabă la fiecare început de an școlar cum vor susține ei examenele la finalul clasei a VIII-a, în condițiile în care profesorii nu au fost formați să le predea transdisciplinar și nici nu au văzut vreun portofoliu educațional de la școală, deși el teoretic va conta la admiterea în liceu.
Citeşte şi Structura anului scolar 2019-2020. MODIFICARI importante. Care este programul vacantelor scolare
Legea educației prevede examene noi la Evaluarea Națională din vara lui 2021, iar la liceele unde este concurență introduce examen de admitere, pe lângă portofoliul educațional cerut la admiterea în toate liceele. Portofoliul cuprinde toate rezultatele elevului, inclusiv pe cele de la Evaluarea Națională la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, însă Ministerul Educației nu a anunțat nici până acum dacă există un Portofoliu educațional standardizat.
Cum arată examenele de Evaluare Națională și admitere la liceu din 2021, prevăzute în Legea educației:
Articolul 74
(5) La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educației Naționale, se realizează o evaluare națională obligatorie a tuturor absolvenților. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaționale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe:
a) o probă scrisă la limba și literatura română;
b) o probă scrisă la limba maternă;
c) o probă scrisă transdisciplinară la matematică și științe;
d) o probă scrisă la o limbă de circulație internațională;
e) o probă practică de utilizare a calculatorului, susținută în timpul anului;
f) o probă orală transdisciplinară de evaluare a competențelor civice și sociale, susținută în timpul anului.
Mai multe detalii pe edupedu.ro.