Elevii cu note mici vor face ore suplimentare. Ministerul Educaţiei a lansat în consultare un proiect privind învăţarea remedială.

Potrivit ministerului, programul reprezintă o prioritate de finanţare pentru Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar şi Programul Educaţie şi Ocupare.
Filip Stan
03 dec. 2024, 14:16
Elevii cu note mici vor face ore suplimentare. Ministerul Educaţiei a lansat în consultare un proiect privind învăţarea remedială.
Evaluarea Națională 2024: număr record de contestaţii din ultimii 10 ani. Când vor fi publicate rezultatele finale

Ministerul Educaţiei a lansat înconsultare publică proiectul de ordin privind aprobarea metodologiei-cadru de organizare a Programului „Învăţare remedială”, care include activităţi de învăţare, stimulare, compensare, consolidare şi recuperare, adaptate elevilor cuprinşi în proiect, dar şi activităţi de asistenţă psihopedagogică, de consiliere şcolară, precum şi de informare şi/sau consiliere a părinţilor.

Programul ar urma să se desfăşoare cu prioritate în unităţile de învăţământ care se află în cel puţin una dintre următoarele situaţii:

* media obţinută de elevii unităţii de învăţământ la cea mai recentă Evaluare naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a şi/sau examenul naţional de Bacalaureat este mai mică de 7;

* cel puţin 40% dintre elevi nu ating standardul minim de competenţă, conform Evaluărilor naţionale de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, precum şi a altor evaluări naţionale prevăzute de lege;

* cel puţin 40% dintre elevi sunt cu 1 – 2 ani în urma colegilor din punct de vedere al achiziţiilor specifice vârstei şi/sau nu ating standardul minim de competenţă la limba şi literatura română/maternă, matematică, minimum o limbă străină şi TIC;

* pentru cel puţin 40% dintre elevi sunt elaborate planuri individualizate de învăţare.

„Programul „Învăţare remedială” include activităţi de învăţare, stimulare, compensare, consolidare şi recuperare, adaptate elevilor cuprinşi în program. În plus, programul poate cuprinde activităţi de asistenţă psihopedagogică, de consiliere şcolară, precum şi de informare şi/sau consiliere a părinţilor”, prevede proiectul.

Potrivit ministerului, programul reprezintă o prioritate de finanţare pentru Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar şi Programul Educaţie şi Ocupare (Prioritatea 6).

Simona Bucura-Oprescu, veste bună pentru profesorii şi educatorii din învăţământul primar şi preşcolar

Decalajele majore din sistemul educațional românesc, dintre mediul rural și urban, dintre „bogați și săraci” și abandonul școlar ridicat, în special în zonele defavorizate sunt cele mai mari probleme pe care școala le are, a declarat Alina Sava, expert în Educație al Băncii Mondiale. Declarațiile au fost făcute pe baza datelor statistice la conferința de închidere a proiectului ROSE – Romanian Secondary Education, derulat de Ministerul Educației în sute de licee și în mai multe universități, în perioada 2015-2024.

Proiect_Ordin_aprobare_program_Invatare_remediala

Potrivit Alinei Sava, diferențele de performanță educațională dintre copiii din rural și cei din urban sunt echivalente cu 3 ani de școală. „Un copil de 16 ani din mediul rural este cu 3 ani în urmă comparativ cu unul din urban. Asta este foarte îngrijorător!”, a declarat ea.

Deși în orașele mari România se aliniază standardelor europene, în mediul rural situația este dramatică, a atras atenția Alina Sava. În timp ce media europeană a abandonului școlar în zonele rurale este de 9,9%, în România rata ajunge la 27,5%, aproape triplă. În comparație, Polonia înregistrează doar 3,4% abandon în zonele rurale.

Aceasta a subliniat că abandonul școlar timpuriu (părăsirea timpurie a școlii) este una dintre cele mai mari probleme ale educației din România. În timp ce obiectivul Uniunii Europene este de a reduce această rată la 9%, România continuă să se confrunte cu un procent alarmant de 16,6% – 17% dintre tinerii cu vârste între 18-24 de ani care nu și-au terminat studiile. „Nu este nimic ușor în a face elevii să stea în școală”, a explicat ea.

Alina Sava a anunțat un nou proiect care își propune să sprijine elevii din clasele a V-a până la a VIII-a prin activități de remedial pentru matematică. „Matematica este o disciplină esențială în viața noastră. Trebuie să o conectăm mai mult cu realitatea de zi cu zi, astfel încât elevii să înțeleagă la ce îi ajută și să fie motivați să învețe”, a explicat ea. În aceeași conferință directorul Unității pentru Managementul Proiectelor cu Finanțare Externă din Ministerul Educației, Liliana Preoteasa, a prezentat datele unei testări la clasa a IX-a, realizată în proiectul ROSE, în câteva sute de licee. Aceasta a criticat modelul actual al Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, care dirijează învățarea și care nu dezvoltă competențe, ci îi face pe elevi să învețe doar pentru test: „Îi învățăm pe copii un tip de test și dacă i-ai scos de acolo nu mai știu pe ce lume sunt și nu știu să răspundă”, a spus Preoteasa. Elevii de clasa a IX-a evaluați din matematica de a VIII-a au avut un scor mediu echivalent cu nota 3,7, iar 90% au obținut sub nota 6.

Redăm declarațiile Alinei Sava pe temele de mai sus,potrivit Edupedu.ro:

„Există 3 ani de școală diferență între bogați și săraci, între București și Giurgiu, între rural și urban. 3 ani de școală! Deci iei un copil de 16 ani din rural și e cu 3 ani în urmă comparativ cu cei din urban. Asta este foarte îngrijorător! Pe orice segment te duci decalajul ăsta este mare. De ce vă povestesc despre aceste lucruri? Pentru ca acești copii intră în liceele ROSE. Cu acești copii ați lucrat dumneavoastră, pe acești copii i-ați ajutat să ia bacalaureatul, să devină studenți.

Părăsirea timpurie în România: acesta este lucrul cel mai grav pe care îl avem în educație la ora actuală și pe care încercăm să îl combatem de atâția ani și este greu, este foarte greu. Nu este nimic ușor în a face elevii să stea în școală. Europa trebuie să ajungă la undeva la 9% iar noi creștem, noi suntem undeva la 16,6% – 17%. Și ghiciși ce: la oraș suntem cei mai buni, Bucureștiul e comparativ cu Helsinki. La oraș suntem ca și polonezii, suntem primii. Nu avem probleme cu abandonul la oraș, în orașele mari. În orașele mici avem, la țară avem și mai mult. La țară, de exemplu, linia verde reprezintă Bulgaria, ei au 18% abandon, linia roșie în sus 27,5% sunt românii. Polonia, în rural, 3,4 adică foarte bine ca și la oraș și media europeană 9,9. Polonia stă bine și la oraș, și la țară. România stă bine la oraș și nu stă bine la țară”.

Citeşte şi: România educată, pe ultimul loc în UE! Cardurile de primă educaţională, simple bucăţi de plastic, inutilizabile la firmele beneficiare ale programului

Următorul pas și ceea ce vrem să facem noi va fi un un proiect de remedial de matematică pentru că se pare că totuși matematica, cumva, este o disciplină și un subiect foarte important în viața noastră și trebuie să îl conectăm și mai mult de viață, viața noastră de zi cu zi. Cu toții trebuie să înțelegem la ce ne ajută matematica și ne-am hotărât să facem un astfel de program de remedial de matematică, pentru clasele V-VIII”.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii