Elevii care se confruntă cu probleme de vedere pot avea bursă socială, indiferent de veniturile pe care părinții le au. Totuși, bursa poate fi obținută doar în baza unor documente emise de autorități, potrivit reprezentanților de la Ministerul Educației și cel al Sănătății.
Copiii care au anumite probleme oftalmologice pot beneficia de bursa pe criterii medicale, în baza unor certificate emise de autoritățile române. Mai exact, cei care suferă de miopie forte sau keratoconus, o afecțiune degenerativă a ochiului care poate duce la orbire, pot beneficia de aceste burse, salariile părinților nefiind un criteriu luat în calcul.
Astfel, bursele pot fi acordate celor care au deficiențe sau afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, încadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 a Ordinului MS nr. 1.306/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie, notează Avocat.net.
Totodată, , Ordinul ME 5.379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar prevede că este vorba despre elevii care se confruntă cu următoarele probleme medicale:
I. boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale;
II. boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;
III. boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;
IV. boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;
V. boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale;
VI. boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;
VII. boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;
VIII. boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză;
IX. boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării;
X. boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;
XI. boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele);
XII. boli genetice;
XIII. transplantul de organe, țesuturi și celule, stările posttransplant;
XIV. orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/ genetică/ care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin șase luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin șase luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I-XIII este luată în considerare.
Citește și: Burse şcolare iunie 2024. Câţi bani de buzunar primesc elevii premianţi pentru vacanţă
Ministerul Educației a menționat pentru Avocat.net că în baza documentelor medicale (certificat A5, scrisoare/ referat medical), evaluarea psihologică, fișa psihopedagogică, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională/ Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, prin Comisia de orientare școlară și profesională, eliberează certificatul de orientare școlară și profesională. În baza unuia dintre aceste documente (Certificat A5/ Certificat de încadrare în grad de handicap/ Certificat de orientare școlară și profesională), elevii pot obține bursa socială pe criterii medicale”.
Citește și: Un singur elev de la sat a reușit să obțină media 10 la Evaluarea Națională 2024