Asociația Elevilor din Constanța a anunţat că va chema în instanță Ministerul Educației din cauza suspendării Ordinului privind aprobarea metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru copii care necesită să facă navetă către școală.
„În urma unor întârzieri nejustificate, Ministerul Educației a adoptat un ordin ce nu face altceva decât să aducă un prejudiciu elevilor. Având în vedere atât contextul în care a fost adoptat, cât și conținutul propriu-zis al ordinului, acesta va avea ca efect blocarea accesului elevilor la transportul județean gratuit”, spune Ariana Dudună, președinte AEC.
Elevii din Constanța au anunțat, într-un comunicat de presă, că au transmis la Curtea de Apel Constanța o cerere de chemare în judecată ce are ca reclamant Ministerul Educației cu privire la suspendarea Ordinului de decontare a cheltuielilor de transport.
„Considerăm metodologia una deficitară, ce poate prejudicia elevii, ia una având în vedere faptul că nu este făcută clar distincția între asigurarea gratuității la transportul județean și asigurarea decontării navetei. Astfel, apar două proceduri contradictorii, ce au ca efect blocarea transportului elevilor”, se arată în comunicatul Asociației Elevilor din Constanța (AEC), transmis, marţi, presei.
Asociația elevilor din Constanța acuză că ordinul a fost adoptat de pe o zi pe alta, după întârzierea și nerespectarea termenului de 30 de zile de adoptare, la presiunile reprezentanților elevilor.
Pentru adoptarea metodologiei, a fost convocată o ședință a Comisiei de Dialog Social cu cinci ore înainte de desfășurarea acesteia.
Elevii mai acuză că a fost încălcată legea 52/2003, ordinul nefiind pus în consultare publică.
„Asociațiile de elevi au depus o sesizare penală pe numele Ministrului Educației, domnul Sorin Cîmpeanu pentru abuz în serviciu, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și la Administrația Prezidențială, unde vom susține o conferință de presă.
Principalul motiv al plângerii este acela că, după 30 de zile de la intrarea Ordonanței de Urgență, metodologia de decontare nu a fost dată. Astfel, OUG 50 a fost încălcată, iar naveta elevilor, blocată. Sorin Cîmpeanu a convocat o ședință de CDS imediat după interviurile asociațiilor, cu mai puțin de 5 ore înainte.” se arată în comunicatul AEC.
Potrivit Adrianei Dudună, președintele AEC, Consiliul Județean Constanța refuză dialogul și colaborarea cu elevii pentru rezolvarea situației.
„Consiliul Județean Constanța: refuz la comunicare și la respectarea legii!
În urma scoaterii de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Constanța a proiectului ce prevede gestionarea transportului județean, a fost convocată o ședință de lucru în vederea îmbunătățirii proiectului.În urma unei discuții cu domnul Lupu, acesta ne-a comunicat că putem veni la finalul ședinței. Vă întreb, ce sens are să venim la final, când deciziile au fost luate, și când nu mai putem contribui la îmbunătățirea proiectului?
Mai mult, astăzi, ajungând în fața Consiliului Județean, mi-a fost comunicat faptul că a fost dat un ordin strict cu privire la interzicerea persoanelor ce nu sunt Consilieri Locali de a pătrunde în sală, pe tot parcursul ședinței.
Domnule președinte, cum vă permiteți să restricționați accesul unor elevi, care nu își doresc să facă altceva decât să își apere drepturile, la niște discuții cu privire la un proiect ce îi afectează direct?
Eu voi rămâne, până la finalul ședinței, în fața Consiliului Județean Constanța, în speranța că ignoranța funcționarilor se va stopa și aceștia vor înțelege importanța dialogului”, a declarat Adriana Dudună, președintele Asociației Elevilor Constanța.” se arată în comunicat potrivit ziuaconstanta.ro.